„Zajlik
A lényeg

A rendőrség jogellenesen korlátozta Juhász Péter véleményhez való jogát

23/09/2021 14:01

| Szerző: Klubrádió

2017. február 2-án, Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre jött. Néhányan tüntettek ellene az út mentén. Amikor Putyin autója Juhász Péter, az akkor még létező Együtt párt tartózkodási helye felé közelített, egyszer csak 16 rendőr fogta közre őt és társait, és igazoltatni kezdték. Eközben Putyin konvoja békében suhant tova az Andrássy úton.

A politikai véleménynyilvánítás ilyen durva megsértése miatt Juhász beperelte a rendőrséget. A Fővárosi Törvényszék most hozott jogerős ítéletet. A bíróság szerint az igazoltatás jogszerűtlen volt, továbbá „konkrétumok nélküli feltételezések alapján, az eset körülményeinek valós megítélése nélkül” történt.

 
 
 
Juhász Péter
 
Juhász Péter Facebook
 

 

A Helsinki Bizottság közleménye szerint a bíróság azt is kimondta, hogy a rendőri intézkedés megsértette Juhász véleménynyilvánításhoz és a mozgásszabadsághoz való jogát, illetve Juhász egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait is, mert az intézkedést kifejezetten a Putyin-látogatás ellen tiltakozó pártelnök politikai véleménye miatt rendelték el, írja a Telex.

A rendőrség nem tudta megindokolni, hogy miért nem volt a Juhásszal szembeni bánásmód megkülönböztető és számára kedvezőtlen. Ahogyan azt sem, hogy alapjogkorlátozására valóban szükség volt, és az arányos lett volna.

A rendőrök szerint ők csak az országos főkapitány fokozott ellenőrzése miatt igazoltatták a tüntetőket. A bíróság azonban ezt nem fogadta el, mert szerinte önmagában az, hogy valakit nem ismer a rendőr, nem szolgálhat az igazoltatás jogalapjául.

Később aztán azt mondták a rendőrök, hogy "attól tartottak, Juhász esetleg kiszalad az úttestre, és megzavarja a védett személy gépkocsioszlopának haladását. Az eljárás során azonban a rendőrségnek nem sikerült bármivel is bizonyítania a feltevését".

„Talán úgy tűnhet, hogy nincs sok értelme a jogorvoslatnak, ha négy és fél év telik el egy rendőri intézkedés jogszerűtlenségét kimondó bírósági ítéletig. Itt mégis van jelentősége. Ugyanis ismételten bebizonyosodott, hogy mindenki kifejezheti rosszallását a hatalom önkényével szemben. A bíróságban még lehet bízni. Ezzel együtt mégsem javasolnám a jövőben a bírósági eljárások tömeges megindítását. Mert a kormányváltás után vélhetően megnövekszik a korrupciós cselekményekkel és egyéb visszaélésekkel kapcsolatos eljárások száma, így szükség lesz a bíróságok kapacitására” mondta Juhász a Helsinki közleménye szerint.