„Zajlik
A lényeg

A volt észt külügyminiszter szerint Szijjártót nem kellett volna meghívni az ENSZ-konferenciára

1/04/2022 07:00

| Szerző: Klubrádió

Tallinban, az észt fővárosban pénteken kezdődik az ENSZ-konferencia az ukrajnai háború világszervezetre gyakorolt hatásáról, a kisebb országok érdekérvényesítési lehetőségeiről a Biztonsági Tanácsban.

A konferencián ott lesz Eva-Maria Liimets észt, Jean-Yves Le Drian francia, Gabrielius Landsbergis litván, Edgars Rinkevics lett külügyminiszter és Szijjártó Péter is. Simon Coveney ír külügyminiszter és Ihor Zsovka, Ukrajna elnöki hivatalának helyettes vezetője pedig videokapcsolaton keresztül vesz részt.

"Magyarország viselkedése az ukrajnai háború ügyében kínos és helytelen. Szijjártó külügyminisztert nem kellett volna meghívni Tallinba, ha rajtam múlt volna, töröltetem a meghívást”– írta a Facebookon Urmas Reinsalu észt konzervatív poltikus, volt külügyminiszter, a tavaly óta ellenzékben lévő kereszténydemokrata-nemzeti-konzervatív Isamaa párt meghatározó figurája – írja a 444.hu.

Szerinte Magyarország magatartása Ukrán-ügyben veszélyes példát mutat más országok számára. "Magyarországra hivatkozva a németek és sokan mások is kikerülik például az energetikai szankciókat” – írta.

Szijjártó Péter Tallinnban
Tallinn, 2020. március 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Urmas Reinsalu észt külügyminiszter kezet fog megbeszélésükön Tallinnban 2020. március 11-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás
 

Utalt a tervezett, de felek által sorra lemondott V4-es találkozóra is: "Ha az egymáshoz ilyen közel álló országok így viselkednek, akkor Észtországnak lett volna oka lemondani a meghívást, meghívni a magyar nagykövetet, és őszintén megmondani, hogy Magyarország viselkedése károsítja a kétoldalú kapcsolatainkat” – érvelt Reinsalu.