„Zajlik
A lényeg

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a benzinkutasok a benzinárstop miatt

17/03/2022 10:29

| Szerző: Klubrádió

Veszteséges működésre kényszeríti a benzinkutakat az árstop, és sérül a tulajdonhoz fűződő joguk is azzal, a bajba jutott kutak ideiglenes működtetését átveheti a Mol – véli a Független Benzinkutak Szövetsége. Ezért egyéni keresetekkel fordulnának az Alkotmánybírósághoz.

Hazai „kis” benzinkutasok a magyar állam ellen indított alkotmánybírósági pereket fontolgatnak a 480 forintos üzemanyagár-korláthoz kapcsolódó, számukra hátrányos intézkedések miatt – írja a Népszava.

"Szerdán az iparág kisvállalkozóit tömörítő Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) ülésén ennek kapcsán tájékoztatót tartott Karsai Dániel alkotmánybírósági és strasbourgi ügyekben jártas ügyvéd" – mondta el a lapnak Gépész László elnökségi tag. Az iparág kis szereplői úgy vélik, a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-korlátról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium novemberben jelentette be, hogy várja azon szolgáltatók jelentkezését, amelyek készek a bajba jutott benzinkutak átvételére. Az üzemanyagok hatósági árára vonatkozó részletszabályok szerint az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható. A Mol rögtön lecsapott erre az ajánlatra.

Azt pedig, hogy azon kutak üzemeltetését, amelyek 48 órára kénytelenek bezárni "ideiglenesen átveheti egy arra jelentkező cég", esetünkben a Hernádi Zsolt vezette Mol, a szervezet szerint megsérti a tulajdonhoz fűződő jogokat.

Ezért a pereket minden cég egyénileg nyújthat be keresetet az Alkotmánybíróságon, de az FBSZ koordinálná azokat. A perek hetek múlva indulhatnak és – különös tekintettel, ha az eljárás egy esetleges hazai kudarc után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódik – évek múlva zárulhatnak – mondta Gépész.