„Zajlik
A lényeg

Ausztriától Dániáig kérik az EU-t, hogy visszatoloncolhassák az afgánokat

10/08/2021 13:45

| Szerző: Klubrádió

Hat, valóban migrációs nyomásnak kitett uniós ország kéri, hogy az Afganisztánban egyre súlyosbodó erőszak ellenére se állítsák le a hazatoloncolásokat. Olyan embereket utasítottak ki ezekből az országokból, akik nem kaptak menedékjogot. Az amerikai csapatkivonások miatt megváltozott afgán belpolitikai helyzet miatt az afgán kormány időlegesen felfüggesztette a visszafogadásokat.

Ausztria, Németország, Görögország, Hollandia, Belgium, Dánia belügyminisztere az Európai Bizottságnak azt írták, hogy ha a visszatoloncolásokat leállítják, az rossz üzenetet közvetítene és még több afgánt ösztönözne arra, hogy az EU-ba induljon, írja a Hvg.hu.

Az afgán migrációügyi minisztérium még júliusban nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták, hogy a tálibok előrenyomulása miatt három hónapig nem fogadják be a visszautasított menedékkérő állampolgáraikat.

2015 óta több mint félmillió, tavaly 44 ezer afgán kért menedékkérelmet az EU-ban. „Tekintve, hogy Afganisztán igen nagy valószínűséggel továbbra is az EU-ba irányuló migráció egyik legfontosabb forrása marad, szeretnénk hangsúlyozni: fontos hazatoloncolni azokat, akiknek valójában nincs szüksége nemzetközi védelemre” – magyarázta a hat uniós belügyminiszter.

Az Európai Bizottság uniós belügyekért felelős szóvivője, Adalbert Jahnz a levélre úgy reagált, hogy a menedékkérelmek elbírálása és a visszatoloncolások megszervezése tagállami hatáskör, a Bizottság csak folyamatosan egyeztet az uniós országokkal.