„Zajlik
A lényeg

Az orosz állami tévében már arról beszélnek, hogy ha veszítenek Ukrajnában, kitör a harmadik világháború, Putyin ledobja az atomot

28/04/2022 17:02

| Szerző: Klubrádió

Az orosz állami médiában olyanok hangzanak el az oroszok által Ukrajna ellen indított háborúhoz kapcsolódóan, hogy a megtámadott félnek fegyvert szállító országok maguk a "kollektív Hitler", ez már a III. világháború, 40 ország ellenük van. A Russia Today propagandacsatorna vezetője szerint nincs rá esély, hogy feladják, ezért reálisabb a harmadik világháború, sőt, valószínűbb az atomcsapás, mint a "másik kimenetel". Szóba került még Nagy-Britannia és az Egyesült Államok megtámadása is ezekben a műsorokban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán vészjóslóan arra figyelmeztetett, hogy ha bármely ország beavatkozik Ukrajnában, Oroszország „eszközökkel fog válaszolni… amikkel senki más nem dicsekedhet, és ha kell, használni fogjuk őket” – idézi fel a 444.

Daily Beast arról írt, hogy az elmúlt napokban az orosz állami média ugyanezt a retorikát alkalmazta, és a közönséget olyan megrázó kijelentésekkel bombázta, hogy közeleg a III. világháború. Az oroszok Ukrajna elleni háborúját úgy állítják be, mint a kollektív Nyugat által a Kreml ellen indított harcot. A hazafias oroszoknak azt üzenik, hogy akik meghalnak a hazáért, azok a Paradicsomba kerülnek.

A 60 perc című műsor keddi adásában Vlagyimir Avatkov, a Külügyminisztérium orosz diplomáciai akadémiájának munkatársa azt mondta, „ami most történik, az nem Ukrajnáról szól, hanem a jövő világrendjéről, amiben nincs helye a hegemóniának, és ahol Oroszországot nem lehet elszigetelni.” A műsorvezető Olga Szkabejeva úgy jellemezte a németországi csúcstalálkozót, amin Ukrajna védelmi képességeinek növeléséről beszéltek, hogy ez valóban „a III. világháború, már nem csak egy különleges hadművelet, 40 ország ellenünk van. Háborút hirdettek.” Mihail Markelov politológus az orosz agresszió ellenfeleiről egyszerűen úgy fogalmazott: „A 40 különböző ország képviselői a mai kollektív Hitler.”

Később, ugyanazon a napon, az orosz közszolgálati egyes csatornán az Este Vlagyimir Szolovjovval című műsorban Vlagyimir Szolovjov műsorvezető panaszkodott amiatt, hogy a Nyugat nem hajlandó figyelembe venni a Kreml figyelmeztetéseit. Azt mondta: „Ha úgy döntenek, hogy támogatják Ukrajnát – annak ellenére, hogy Szergej Lavrov azt mondta nekik, hogy ez a III. világháborúhoz vezethet – semmi sem állíthatja meg őket. Úgy döntöttek, nagyban játszanak… Ezeknek erkölcstelen szemetek.” 

Margarita Szimonjan, a Russia Today (RT) vezetője hozzátette: „Személy szerint úgy gondolom, hogy a legreálisabb út a III. világháború útja, ami azon alapul, hogy ismerjük magunkat és vezetőnket, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, tudjuk, hogyan működik itt minden, lehetetlen – nincs esély rá –, hogy feladjuk.” Szimonjan arra jutott, hogy az az elképzelés, „hogy minden atomcsapással fog végződni, számomra valószínűbb, mint a másik kimenetel. „Ez egyrészt rémisztő, másrészt tudjuk, hogy ez az, ami.” Mire Szolovjov: „De mi a mennybe jutunk, míg ők egyszerűen károgni fognak.” Szimonjan azzal vigasztalta a közönséget, hogy hozzátette: „Egyszer mindannyian meghalunk.”

Amikor a beszélgetés a nyugati fegyverszállításokról Ukrajnába és az orosz területen történt tűzesetek és robbanások sorozatára terelődött, Szolovjov azon töprengett: „Mi akadályoz bennünket abban, hogy lecsapjunk az Egyesült Királyság területére, és azokat a logisztikai központokat célozzuk meg, ahonnan ezeket a fegyvereket küldik?”

Andrej Szidorov, a Moszkvai Állami Egyetem világpolitikai részlegének dékánhelyettese visszautasította, szerinte ahelyett, hogy az Egyesült Királyságot támadná, Oroszországnak az igazi ötletgazdát, Amerikát kell célba vennie. „Ha úgy döntünk, hogy lecsapunk az Egyesült Királyságra, akkor inkább az Egyesült Államokat kell támadnunk… A végső döntéseket nem Londonban hozzák meg, hanem Washingtonban. Ha meg akarjuk találni a Nyugat igazi középpontját, akkor Washingtont kell támadnunk” – mondta.

(via 444, kép forrása: Daily Mail-videó)