„Zajlik
A lényeg

Az ország többsége miniszterelnök-jelölti vitát szeretne

21/03/2022 07:10

| Szerző: Klubrádió

A magyar szavazópolgárok többsége igényli a miniszterelnök-jelölti vitát a kampányban, írja a 24.hu a Závecz Research február utolsó hetében felvett kutatására hivatkozva.

A szavazók 60 százaléka szükségesnek tartja, hogy az április 3-ai parlamenti választás előtt legyen tévévita a miniszterelnök-jelöltek között, 36 százalék szerint nincs szükség rá. Ez utóbbiakhoz többségében a kormánypártiak tartoznak, a Fidesz-KDNP szavazóinak ugyanis a 70 százaléka nem ítéli fontosnak a vitát, de még közöttük is minden negyedik válaszadó szükségesnek tartaná.

Márki-Zay Péter szeretne Orbán Viktorral vitázni, de Orbán elkerülné a szóbeli összecsapást. Az ellenzéki listát támogatók 90 százaléka ennek megfelelően fontosnak tartja a kormányfőjelöltek vitáját. A vitához iskolai végzettségtől függetlenül nagyjából azonosan áll mindenki: 56-66% szerint szükséges akár alapfokú, akár középfokú, akár felső fokú végzettséggel rendelkezik.

A férfiaknál a többség szükségesnek tartja (58%), 38%-a nem, a nőknél pedig még ennél is nagyobb a vitapártiak aránya: 61%. A fővárosiak szeretnék a legnagyobb arányban (63%), de még a kistelepüléseken élők többsége is vitapárti. A 18 és 39 év közöttiek 68 százalékban támogatják a vitát, de minden más csoportban is legalább 53 százalékos.