„Zajlik
A lényeg

Az USA katonákat küld Európába az ukrán-orosz konfliktus miatt

2/02/2022 16:49

| Szerző: Klubrádió

Joe Biden hivatalosan is jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok újabb katonákat vezényeljen kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt.

Az amerikai elnök hivatalos bejelentését követően a Pentagon helyi idő szerint szerda reggel valószínűleg be is jelenti, hogy a következő napokban útra is kelhetnek a katonák Európába a NATO tagállamokba az orosz-ukrán válság miatt.

A Telex megírta, hogy az Egyesült Államok és több szövetségese arról tárgyal, hogy több ezer katonát helyezzenek kelet-európai NATO-tagországok területére, az ukrán határ közelébe, még egy esetleges orosz invázió előtt. Pár napja Joe Biden is beszélt ilyesmiről, a célországok között pedig felmerült Magyarország is, erre Szijjártó Péter azt mondta, érkezett amerikai megkeresés amerikai csapatok ideiglenes Magyarországra telepítéséről, de az nem derült ki, hogy pontosan hány katonáról lehet szó.

A CNN beszámolója szerint azt azonban még nem lehet tudni, hány amerikai katona érkezik, John F. Kirby, az amerikai külügy szóvivője hivatalosan azt közölte, hogy az Egyesült Államok katonákat küld Lengyelországba, Németországba és Romániába. Kirby hangsúlyozta, hogy ez csak egy reakció a kialakult helyzetre, és kiemelte azt is, hogy ezek a katonák a NATO-szövetségeseik védelmét hivatottak garantálni, nem fognak Ukrajnában harcolni.