„Zajlik
A lényeg

Bizonyos buszok nem tudnak tankolni

18/03/2022 11:07

| Szerző: Klubrádió

A 7 és fél tonnát meghaladó tömegű járművek a kormány múlt héten bejelentett rendelete szerint csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, piaci áron. Egyes buszok azonban egyáltalán nem tudnak tankolni, mert a nagynyomású kút pisztolya túl vastag.

Továbbra sincs minden rendben az üzemanyagfronton idehaza. Múlt csütörtökön este a kormány rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, és  három intézkedéssel akarta megakasztani az akkor egyre aggasztóbbá váló folyamatot, egyre több benzinkúton fogyott ki az üzemanyag, másoknál meg hosszú sorok alakultak ki – írja a 24.hu.

Fontosabb probléma, hogy a 7,5 tonna feletti járművek és a 3,5 tonna feletti, külföldi rendszámú autók csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, piaci áron.

Korábban a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete már korábban is jelezte a kormány felé, szeretné, ha a családok és vállalkozások védelmét haladéktalanul kiterjesztenék a mintegy 130 ezer munkavállalót foglalkoztató közúti személy- és áruszállító vállalkozásokra is.

Egyes buszok pedig egyáltalán nem tudnak tankolni, mert a nagynyomású kút pisztolya túl vastag, ám jelenleg csak onnan vehetnének fel üzemanyagot.

Általában 15-20 fő szállítására alkalmas autóbuszok a konstrukciójukból fakadóan olyan üzemanyagbeömlő-nyílással rendelkeznek, amelybe nem fér bele a nagynyomású pisztoly csöve, ami jóval vastagabb. Mivel 7,5 tonna fölött van a súlyuk, a kisnyomású oszlopnál nem tankolhatnak, a nagynyomásúnál nem tudnak, így jelenleg sehol sem tudnak tankolni.

"Ezt is jeleztük a kormányzatnak, egyelőre ebben a kérdésben sincsen megoldás. Csak abban bízhatunk, hogy ilyen esetben a kutat üzemeltető belátja, hogy szükség van az üzemanyagra, és rugalmas választ ad a problémára" – mondta Árvay Tibor.