„Zajlik
A lényeg

Cáfolta Gulyás állítását az Európai Bizottság

29/04/2022 07:03

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság szerint a magyar helyreállítási tervet nem lehet összemosni a jogállamisági eljárással.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a kormány jogi álláspontja szerint nincs akadálya a helyreállítási tervről szóló megállapodás aláírásának. Az Európai Bizottság szerint ez nem így van, írja a Népszava. 

Kormányinfó
MTI/Kovács Attila
 

Az EB szóvivője azt közölte, a magyar helyreállítási alapról folyó tárgyalások és a jogállamisági eljárás elindítása két különböző dolog. Az előbbiről hónapok óta tartanak a megbeszélések Budapest és Brüsszel között, az utóbbiról szerdán döntött a biztosi kollégium.

"Az elmúlt hónapokban számos kérdésben haladást értünk el, de számos kérdés még nyitott, ezek közé tartoznak például a korrupcióellenes intézkedések és az oktatással kapcsolatos ügyek" – mondta Veerle Nuyts szóvivő.

Brüsszel nem csak a járvány utáni gazdaságélénkítésre szánt pénz konkrét feltételekhez kötött odaítélése előtt várja el a korrupcióval szembeni határozott fellépést, hanem például az unió pénzügyi érdekeinek védelmében kezdett jogállamisági eljárásban is, Gulyás Gergely talán ezért próbálta egy kalap alá venni a két folyamatot – írja a lap.