„Zajlik
A lényeg

Csányi Sándor: A rezsicsökkentés nem jó irány, érezni kell a terheket és spórolni

26/04/2022 15:52

| Szerző: Klubrádió

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, "nincs más, alkalmazkodni kell", "a rezsicsökkentés nem jó", a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak.

Csányi Sándor az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gálán a többi között azt mondta, hogy vége az „olcsó pénz időszakának”. Hozzátette, a kamatok akár 7 százalékig is emelkedhetnek, az infláció pedig közben „elszabadult”. Úgy látja, a 2–4 százalék közötti tartomány elérése már csak 2024-re várható. Beszélt arról is, hogy

A magas energiaárak várhatóan fennmaradnak, így „nincs más választás, alkalmazkodni kell”. Hozzátette: „a rezsicsökkentés nem jó”. Mert szerinte az embereknek érezniük kell a nyomást arra, hogy spóroljanak.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a 4,9 százalékos hiány eléréséhez uniós megállapodással 500 milliárd forintos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Úgy véli, ha Magyarország sikeresen meg állapodik az unióval, és a háborút is lezárják a felek, akkor „gyors kilábalás várható”.

A rezsicsökkentés a második Orbán-kormány óta fontos kormányzati üzenet, a legutóbbi kampányban is támadták azzal (egyebek mellett) Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy eltörölné.

Csányi a gálán beszélt arról is, hogy az OTP-nek Oroszországban és Ukrajnában is vannak érdekeltségei, „ennek ellenére stabilan működik”. Csányi kifejtette, 600 milliárd forintos eredménnyel számoltak az idén, ezt azonban a háború hatására nem fogják elérni.

(forrás: MTI, kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)