„Zajlik
A lényeg

Cser-Palkovics nem tartja reálisnak, hogy megszüntetik a közvetlen polgármester-választást

29/04/2022 19:38

| Szerző: Klubrádió

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere nem tartja reálisnak, hogy eltörölnék a közvetlen polgármester-választást és nem is támogatná ezt. A Magyar Narancsnak adott interjúban a városvezető beszélt arról is, hogy a helyi iparűzési adó szinten tartása nélkül a jelenlegi önkormányzati struktúra működtetése elképzelhetetlen.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e közvetlen polgármester-választás 2024-ben, mert egyesek ennek kivezetésével számolnak, Cser-Palkovics András úgy válaszolt: „Nem tudok ilyenről, nem tartom reálisnak a kivezetését, és nem is támogatnék ilyen változást. A polgármesteri legitimációhoz a közvetlen választás tartozik. De nem tudok olyanról sem, hogy valahol komolyan felmerült volna ennek a megváltoztatása.” 

A fideszes polgármester beszélt az interjúban arról is, hogy nem látott, nem olvasott semmilyen kormányzati, akár előkészítő anyagot, amely az önkormányzati vagy a helyi adórendszer jelentős átalakításáról szólt volna. Bízik benne, hogy nem is készül semmi ilyesmi – tette hozzá. Ugyanis, mint mondta, a helyi iparűzési adó szinten tartása nélkül a jelenlegi önkormányzati struktúra működtetése elképzelhetetlen, a közép- és nagyvárosok nem nélkülözhetik ezt az adóbevételt.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)