„Zajlik
A lényeg

Egy EU-s pénzekről döntő tisztviselő is a rács mögött

9/05/2022 07:03

Az elmúlt hetekben korrupciós ügyek miatt több kormányzati, köztük pénzügyminisztériumi és miniszterelnökségi tisztviselőt is letartóztatott a rendőrség. A 24.hu szerint van közöttük egy olyan főosztályvezető is, akinek az volt a feladata, hogy a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatban felülvizsgálja az ügyeket.

Az ügyészség szerint kenőpénzért az elutasított EU-s pályázatokat úgy vizsgálta felül, hogy a támogatást kérők számára kedvezően alakuljon. A tisztviselő 2016 óta dolgozott a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságához, ahol az RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára került, Leveleki Zsolt helyettes államtitkár beosztottjaként.

Az RRF az Európai Unió helyreállítási alapja (Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz), amit a magyarországi korrupció miatt nem folyósítanak. Az ügyészség szerint több száz millió forintos, bizonyos esetekben az egymilliárd forintot is megközelítő vissza nem térítendő támogatásokra benyújtott pályázatokat „olajoztak meg” a gyanúsítottak, hogy a kifogásnak mindenképpen helyt adjanak, és ezáltal a támogatási kérelem visszakerüljön a rendszerbe újbóli elbírálásra, írja a 24.hu.

Az ügyészség szerint a Miniszterelnökség főosztályvezetője egyszer azt is elintézte, hogy az egyik pályázó cég az általa elnyert több mint félmilliárd forintos támogatási összeget teljes egészében lehívhassa előlegként, noha korábban elutasították ezt a kérelmét. A tisztviselő, akit háromrendbeli vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolnak, a Pénzügyminisztérium be nem avatott főosztályvezetőjét is felhívta, hogy közbenjárjon az ügyben, és a nyomozók szerint valótlanul arra hivatkozott, hogy a kifizetés Leveleki Zsolt helyettes államtitkár kérése, írja a lap.