„Zajlik
A lényeg

Elhagyják az orosz csapatok a csernobili atomerőművet

31/03/2022 08:18

| Szerző: Klubrádió

Az orosz-ukrán háború 35. napja.

– Amerika biztos benne, hogy Putyint félrevezették: "Nagyon úgy tűnik, Putyin azt hitte, hogy bevonul Ukrajnába, a serege nem tapasztal majd ellenállást, készségesen üdvözlik őket és 48-72 órán belül beveheti Kijevet. Hamis minden eleme annak, amiben hitt" – erről beszélt az amerikai külügy egyik, a neve elhallgatását kérő egyik magas rangú tisztviselője a CNN-nek.
– A britek nem javítják meg az orosz oligarchák luxusjachtjait: Orosz oligarchák ezentúl nem vehetik igénybe brit szakvállalatok szolgáltatásait repülőgépeik és hajóik karbantartására, írja az MTI.
– Fehéroroszország felé kezdtek elvonulni az oroszok a csernobili atomerőműtől.
Foszfortartalmú fegyvert vetett be Kijev szerint az orosz hadsereg: Az ukrán hatóságok azzal vádolták meg szerdán a megszálló orosz hadsereget, hogy foszfortartalmú tüzérségi lövedékekkel lőtte Marinka kelet-ukrajnai kisvárost, írja az MTI.
– Biden 500 millió dolláros segélyt ajánlott fel Ukrajnának: Egy órán keresztül beszélt telefonon szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök. A Fehér Ház közlése szerint Biden a tárgyalás során jelezte, hogy az Egyesült Államok 500 millió dolláros támogatást ajánlott fel Ukrajna számára.

– ENSZ: ezer felett a háború civil halottjainak száma: Már több mint ezer civil halt meg a háború kitörése óta Ukrajnában, írja a BBC az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának közlése alapján. Michelle Bachelet elmondta: idáig 1189 civil halálos áldozatot azonosítottak, közül 98 gyermeket.
– A Kreml szerint nem történt áttörés az újabb béketárgyaláson: Nem történt nagyon ígéretes elmozdulás vagy áttörés az isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon, a feleknek még nagyon hosszú utat kell megtenniük, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak Moszkvában – foglalja össze a híborús eseményeket a 24.hu.

Ukrajnai háborúTrosztyanec, 2022. március 29. Ukrán katonák egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa előtt a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő Trosztyanecben 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij