„Zajlik
A lényeg

Felbomlik a koalíció: elvesztette többségét a lengyel kormány

11/08/2021 11:10

| Szerző: Klubrádió

A 460 fős szejmben (a lengyel parlament) elvesztette többségét a kormány, miután az országot vezető koalícióból kilép egy kisebb, 12 képviselőt adó párt. Az Egyetértés kilépéséről a szervezet választmánya döntött azután, hogy kedden Mateusz Morawiecki kormányfő gyakorlatilag kirúgta Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettest, aki az Egyetértés elnöke.

Magyarország átveszi a V4 soros elnökségét
 
Magyarország átveszi a V4 soros elnökségét
 
Katowice, 2021. június 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatón Katowicében 2021. június 30-án. A találkozón Magyarország átveszi a V4 soros elnökségét. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

A párt képviselői elhagyják a kormánytábor frakcióját az alsóházban, és saját parlamenti csoportot alapítanak. A Jog és Igazságosság (PiS) által irányított kormánykoalíciónak 220 mandátuma marad, ha mindenki megy az Egyetértésből, tehát elveszíti a többséget. Piotr Müller kormányszóvivő egy rádióinterjúban azt mondta: az Egyetértés soraiban és más, kormánytáboron kívüli képviselők között akadnak most is olyanok, akik támogatása biztosítja a többséget, írja a 444.hu.

Az összezördülést az új médiatörvény okozta, amiről Jaroslaw Govin azt mondta, hogy „nyilvánvalóan sérti a sajtószabadság elvét”. Több lengyel városban is tüntettek a törvény ellen, ami "megváltoztatná a szabályokat a külföldi részesedésű médiának odaítélt működési engedélyekről. Az új szabály alapján az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégek nem függhetnek az EGT-n kívüli jogi személytől. A módosítással pedig ellehetetlenítenék az amerikai hátterű TVN24 működését, írja a 444.