„Zajlik
A lényeg

Fideszes kavarás: Toroczkain is múlik az ellenzéki bizottsági helyek sorsa

27/04/2022 07:25

Az első sikertelen megbeszélés után szerdán újra összeülnek a parlamentbe jutott ellenzéki pártok, továbbá a Mi hazánk nevű szélsőjobboldali szervezet, hogy elosszák maguk közt a parlamenti bizottságok helyeit.

Választás 2022 - Az Országgyűlés alakuló ülését előké
 
Választás 2022 - Az Országgyűlés alakuló ülését előké
 
Budapest, 2022. április 25. Toroczkai Lászó, a Mi Hazánk elnöke, a párt delegációvezetője nyilatkozik az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások után a Parlamentben. Mellett Dúró Dóra alelnök. MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor
 

 

A Népszava ismertette a jelenlegi felállást, amit Kocsis Máté fideszes frakcióvezető közölt az ellenzékkel: hat parlamenti alelnökre lesz szükség és ugyanannyi bizottság ugyanazzal a névvel lesz, mint tavaly: törvényalkotási, gazdasági, költségvetési, kulturális, népjóléti, igazságügyi, külügyi, európai ügyekkel foglalkozó, mezőgazdasági, vállalkozásfejlesztési, fenntartható fejlődés, honvédelmi és rendészeti, nemzeti összetartozás, nemzetbiztonsági, mentelmi és magyarországi nemzetiségek.

Az ellenzék a fenntartható fejlődés, a költségvetési, a népjóléti, a vállalkozásfejlesztési, valamint a nemzetbiztonsági bizottságot vezetheti majd, ez utóbbit a Mi Hazánk Mozgalom akarja vezetni. Toroczkai László pártelnök szerint nem a pártok száma, hanem a politikai tömbök mentén kellene elosztani a tisztségeket. Olvasatában, ami megegyezik a Fidesz szempontjaival, három párt került be az Országgyűlésbe, így ennek megfelelően kezelné a bizottságokat is, így a Népszava szerint az ellenzéki összefogásnak egyrészt a Mi Hazánk Mozgalommal kellene „lemeccselni” a helyeket, másrészt a választási szövetség pártjainak egymással is.

Pénzben sem kevés, amit a bizottságok hoznak: Amennyiben valaki tagja az egyik bizottságnak, úgy 1,2-vel, két tagság esetén már 1,4-gyel kell beszorozni a képviselői alapbért, ami jelenleg 1 millió 284 ezer forint. A bizottsági alelnökök 1,8 millió, míg az elnökök 2,2 millió forintot vihetnek haza.