„Zajlik
A lényeg

Gulyás: A helyreállítási alappal kapcsolatos csúszásból még jól is kijöhetünk

21/04/2022 13:57

| Szerző: Klubrádió

A helyreállítási alappal kapcsolatos csúszásból még jól is kijöhetünk, hiszen azok az országok, amelyek már megegyeztek, és vállalták a beruházásokat, azzal küzdenek, hogy az árak időközben nagyon megemelkedtek – véli a miniszter. Arról nem beszélt, hogy a helyreállítási alap hozzáféréséhez szükséges feltételeket teljesíti-e a kormány.

A hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely elmonddta, hogy a költségvetés módosítására minddenképp szükség lesz az infláció miatt. 

Az EU-s pénzek várható csúszása miatt változott-e az állami finanszírozási terv, kellett-e pályázatok halasztásáról dönteni, lesz-e kötvénykibocsátás – kérdezte a lap. Gulyás szerint a jóindulat az Európai Bizottsággal szemben nem szűnt meg, folyamatosak a tárgyalások, küldik a válaszokat a kérdésekre, és abban bíznak, a megállapodás belátható időn belül létrejöhet, ha nem így lesz, annak csak politikai okai lehetnek. Pályázatokat egyetlen esetben sem szeretnének visszahívni.

Gulyás szerint a helyreállítási alappal kapcsolatos csúszásból még jól is kijöhetünk, hiszen azok az országok, amelyek már megegyeztek, és vállalták a beruházásokat, azzal küzdenek, hogy az árak időközben nagyon megemelkedtek – írja a Telex.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, ha sikerül is megállapodni az Európai Unióval az úgynevezett helyreállítási alap forrásainak lehívásáról, sok projektet ki kell majd húzni az eredeti tervekből, mivel az alap létrehozása óta jelentősen felmentek az árak Európában.

Arról nem beszélt, hogy a helyreállítási alap hozzáféréséhez szükséges feltételeket mennyiben kívánja a kormány teljesíteni, ha egyáltalán teljesíti azokat.