„Zajlik
A lényeg

Három minisztériumban is házkutatás volt a Schadl-Völner-ügy miatt

31/01/2022 21:36

Tavaly novemberben  egy időben kezdett házkutatást három tárcánál a Központi Nyomozó Főügyészség. A Schadl-Völner-ügyhöz köthető iratokat kerestek – értesült az rtl.hu, amelynek azonban a kormány nem árulta el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök értesült-e a házkutatásokról.

Iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással. A házkutatások idején Schadl György már hetek óta letartóztatásban volt, Völner Pált viszont még nem gyanúsították meg – írta az rtl.hu.

Az RTL országos kereskedelmi televízió portálja tszerint Tavaly november 25-én reggel nagyjából egy időben kezdett házkutatást a Központi Nyomozó Főügyészség a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Mindhárom helyen  iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György és az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Völner Pál telefonon beszéltek egymással. Ez a nyomozati anyagokból derül ki.

 
Völner és Schadl
Fotó: Youtube
 

A házkutatások idején Schadl György már hetek óta letartóztatásban volt többek között vesztegetés gyanúja miatt, Völner Pált viszont csak később, december 7-én gyanúsították meg. Az ügyészség szerint Schadl évek óta korrupciós kapcsolatban állt Völner Pállal, akinek rendszeresen fizetett azért, hogy különféle ügyeket a kérésének megfelelően próbáljon befolyásolni.  Az ügyészekkel Süli János tárca nélküli miniszter és Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár is találkozott – értesült az rtl.hu, amelynek azonban a kormány azt nem árulta el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök értesült-e a házkutatásokról.

Orbán Viktor a december közepén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta az RTL Híradó kérdésére, hogy aznap értesült először a Völner Pál ellen folyó eljárásról, amikor az ügyészség kikérte a mentelmi jogát – azaz december hetedikén.

Katrein Ferenc titkosszolgálati szakértő, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója nemrég a Klubrádiónak azt mondta, kizárt, hogy Orbán Viktor és Pintér Sándor nem tudott volna már rég a korrupciógyanús ügyről. Jóval a botrány kirobbanása előtt értesülnie kellett a miniszterelnöknek és a belügyminiszternek, ráadásul kiemelt ügyként a Völner Pál államtitkárhoz kapcsolódó nyomozásról – mondta a volt titkosszolgálati vezető.