„Zajlik
A lényeg

Hétfőn leteszi a kormányfői esküt Orbán Viktor

12/05/2022 16:09

| Szerző: Klubrádió

Kövér László házelnök benyújtotta napirendi javaslatát, amely szerint május 16-án választja meg az Országgyűlés immár ötödször Orbán Viktort kormányfőnek a köztársasági elnök javaslatára.

A miniszterelnök megválasztáshoz az országgyűlési képviselők több mint felének szavazata szükséges, ez azonban a kétharmados többség birtokában (a Fidesznek 135 képviselője van a 199-ből) nem kétséges. A miniszterelnök a megválasztásával hivatalba is lép.

Mivel a választás eredménye előre borítékolható, így Orbán Viktor hétfőn leteszi a miniszterelnöki esküt, majd a Himnusz után beszédet mond.

Az új, ötödik Orbán-kormány csak később alakul meg. Annak ugyanis feltétele, hogy a parlament elfogadja a kormány szerkezetéről szóló törvényjavaslatot, amit még nem nyújtottak be, noha az már körvonalazódott, kikre számít miniszterként ebben a ciklusban a régi-új kormányfő.

Ugyanis szerdán Facebook-oldalára tett fel egy képet Alakulunk címmel, amelyen ott volt Lázár János, Navracsics Tibor, Szalay-Bobrovniczky Kristóf üzletember (a kormányszóvivő szóvivő férje), Nagy Márton, a Matolcsyval a port összerúgó volt nemzeti banki alelnök, illetve Csák János korábbi angol nagykövet, továbbá a kormány tagja marad Varga Judit, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Pintér Sándor, Nagy István, Palkovics László és Gulyás Gergely is. Varga Mihály és Szijjártó Péter külföldön van, így nem lehetett ott a képen.

(via 24.hu, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)