„Zajlik
A lényeg

Hétfőtől folytatódik az országos csoportos tesztelés

5/12/2020 16:15

| Szerző: MTI/Klubrádió

A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódik hétfőtől az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat - közölte a Miniszterelnökség.

A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést a bölcsődékben, óvodákban, nevelési-oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben. A tesztelések tapasztalatai alapján a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban is minden dolgozót letesztelnek, aki ezt kéri és aláveti magát a tesztelésnek. Ahogy korábban, a tesztelés a most kijelölt szakmacsoportnál is önkéntes és ingyenes - hangsúlyozták a közleményükben. 

A szociális otthonokban az elmúlt heti tesztelések eredményei alapján a fertőzöttek aránya magasabb - országosan 3,7 százalék -, mint más szakmacsoportoknál, ezért a kormányhivatalok továbbra is biztosítják a tesztelés lehetőségét az intézmények számára - emelték ki. Hozzátették: az egészségügyi alapellátásban és járóbeteg-szakellátásban a kormányhivatalok ugyanígy továbbra is heti rendszerességgel biztosítják a szükséges tesztmennyiséget. Ezek az intézmények ugyanis rendelkeznek megfelelő szakmai képzettségű humánerőforrással a tesztelés elvégzésére - olvasható a közleményben-