„Zajlik
A lényeg

Horváth Csaba távozik a politikából

30/09/2024 15:32

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A leköszönő polgármester tavasszal újraindult Zuglóban, de a Momentum és a Fidesz jelöltje is megelőzte.

Szeptember utolsó napján véget ér az önkormányzati ciklus, és ezzel én is lezárom több mint két évtizedes politikai pályafutásomat – jelentette be Horváth Csaba leköszönő zuglói polgármester közleményében, amelyről a hvg.hu is beszámolt.

Aktív politikai pályafutásom a mai nappal véget ér, de a jövőben is maradok, ami mindig is voltam: a közélet iránt érdeklődő, konstruktív, kritikus és önkritikus budapesti polgár – írta Horváth.

A leköszönő polgármester tavasszal újraindult Zuglóban, azonban csak a harmadik helyen végzett, a momentumos Rózsa András és a fideszes Borbély Ádám mögött. Ő az egyike azoknak az MSZP-s politikusoknak, akik ellen vádat emeltek a nyáron, a Központi Nyomozó Főügyészség által összeállított vádirat szerint 2016-ban Horváth Csaba – a Fővárosi Közgyűlés tagjaként – és Tóth Csaba – Zugló országgyűlési képviselőjeként – a parkolási pályázatnál a feladat elvégzésére előre kiválasztottak egy gazdasági társaságot és befolyásukat kenőpénzért cserébe vetették be.

Horváth 1999 óta tagja az MSZP-nek, 2004 óta a párt budapesti szervezetében tevékenykedik. 2002 és 2006 között a II. kerületet vezette, majd 2009-ig Demszky Gábor főpolgármester helyetteseként dolgozott. 2010-ben főpolgármester-jelölt volt, 2014-ben a II. kerületi polgármesteri hivatalért indult sikertelenül, ezt követően lett 2019-ben az ellenzéki pártok zuglói jelölte, majd a XIV. kerület polgármestere. A most záródó ciklusban a fővárosi közgyűlésben az MSZP frakcióvezetője volt. Az Országgyűlésnek 2002 és 2010 között volt tagja.

Horváth közleményében arról is írt, kezdetektől szülővárosáért, Budapestért akart dolgozni. Hálás a sorsnak, hogy ez megadatott.

Szerinte az elmúlt 22 év minden pillanata nehéz volt. "Ezúton szeretném megköszönni e pillanatokat politikai szövetségeseimnek (és ellenfeleimnek), MSZP-s párttársaimnak, munkatársaimnak, a családomnak és a barátaimnak, de mindenekelőtt Önöknek: zuglói, II. kerületi, budapesti polgároknak – írta.