„Zajlik
A lényeg

Kitakarták a Navalnij halálának okait részletező jelentésből a mérgezésre utaló tüneteket

30/09/2024 12:13

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A 47 évesen meghalt orosz ellenzéki vezetőt élete utolsó másfél hónapjában az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva. Az eredeti vizsgálati jegyzőkönyvekben még szerepeltek mérgezésre utaló tünetek.

Kiszedték az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető haláláról szóló hivatalos dokumentumokból a mérgezésre utaló tüneteket, melyek az eredeti vizsgálati jegyzőkönyvekben még szerepeltek – derült ki az Insider oknyomozó portál által közzé tett dokumentumokból, illetve az azokra érkező orvosi véleményekből.

Navalnijt 2020-ban már egyszer megmérgezte az orosz titkosszolgálat, az FSZB, a Novicsok idegmérget csak a gyors orvosi beavatkozásnak és németországi kezelésnek köszönhetően élte túl. Miután hazatért berlini gyógykezeléséről, azonnal őrizetbe vették, és különböző vádak alapján 30 év börtönre ítélték. Navalnijt börtönről börtönre járatták, a 47 évesen meghalt ellenzéki vezetőt élete utolsó másfél hónapjában az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva.

Itt lett rosszul idén februárban, a börtönudvaron összeesett, és röviddel ezután meghalt. Holttestét sokáig nem adták ki, a hatóságok csak hat hónappal halála után, augusztusban adtak ki hivatalos állásfoglalást a halál okairól.

A Telex nyomán