„Zajlik
A lényeg

Hvg.hu: Szabó Tímea sem indul újra a Párbeszéd társelnöki posztjáért

28/04/2022 18:00

| Szerző: Klubrádió

Szabó Tímea sem indul újra a Párbeszéd társelnöki posztjáért – értesült a hvg.hu. A portál információi szerint Szabó Tímea egy zárt csoportban írt arról, hogy az ellenzék választási kudarcában a hat párt egyikeként a Párbeszédnek, a társelnökeként pedig neki is felelőssége van. Karácsony Gergely, a párt másik társelnöke már korábban jelezte, hogy nem indul újra.

Teljes vezetőcsere lesz a Párbeszéd élén, mivel Szabó Tímea nem indul újra a társelnöki pozícióért a nyár végén-szeptember elején várható tisztújításon – értesült a hvg.hu. Szabó Tímea döntését szerdán, a Párbeszéd egy belső, zárt Facebook-csoportjában osztotta meg párttársaival.

Azt írta, azért döntött úgy, hogy a párt másik társelnökéhez, Karácsony Gergelyhez hasonlóan ő sem indul újra, mert bár a Párbeszéd még növelni is tudta a mostani választáson a képviselői számát, így hatfős frakciója lesz a jövő hétfőn megalakuló új Parlamentben, az ellenzék választási kudarcában a hat párt egyikeként a Párbeszédnek is van felelőssége, a párt társelnökeként pedig neki is.

 
Szabó Tímea és Karácsony Gergely (kép: Facebook)
 

A hvg.hu-nak van egy másik értesülése is, amely szerint a párt szerdai elnökségi ülésén döntés született arról, hogy Szabót javasolják parlamenti frakcióvezetőnek, a politikus pedig szívesen vállalná ezt a feladatot.

Szabó Tímea megnyerte egyéni körzetét, a fővárosi 10-es számú választókerületben, Óbudán csaknem 49 százalékot elérve győzte le a volt III. kerületi polgármestert, a Fidesz-KDNP-s Bús Balázst, akire körülbelül 41 százalék szavazott.

Friss döntésével Szabó Tímea Karácsony Gergely és az MSZP-s Tóth Bertalan mellett a harmadik vezető lett a választáson együtt induló hat ellenzéki párt kilenc csúcsvezetője közül, akik jelezték, hogy nem indulnak újra. A Jobbikban és a Momentumban májusban, illetve nyár elején lesz tisztújítás, előbbiben Jakab Péter kihívója Stummer János volt nemzetbiztonsági bizottsági elnök, az LMP-ben még nem döntöttek a társelnökök, a DK élén pedig biztos Gyurcsány Ferenc helye.