„Zajlik
A lényeg

Jámbor András: Elképesztő kampányba kezdtek a DK arcai

1/10/2021 17:58

| Szerző: Klubrádió

„Egészen elképesztő az a kampány, amibe az első forduló után a DK különböző arcai kezdtek a még állva maradt jelöltekkel szemben, valamiféle antidemokratikus fordulatnak beállítva a lehetséges visszalépéseket és a második forduló intézményét” – írta Facebook-oldalán Jámbor András, a VIII. kerületben győztes ellenzéki jelölt, azután, hogy Gyurcsány Ferenc és Czeglédy Csaba is nekiment Karácsony Gergelynek.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom civil jelöltje, aki MSZP-Párbeszéd támogatással megnyerte az előválasztást a fővárosi VIII.-IX. kerületben, azt írta a Facebookon: újságíróként végigkövette Czeglédy Csaba küzdelmét az ellene irányuló koncepciós perben, tiszteli a küzdelmét, de szerinte most „visszavehetne az arcából”. Főleg, miután Szombathelyen úgy nyert 176 szavazattal, hogy ehhez a Fidesz propagandája segítette hozzá, amikor „őt jelölte ki” az Ördög Ügyvédjének – tette hozzá.

„Egészen elképesztő az a kampány, amibe az első forduló után a DK különböző arcai kezdtek a még állva maradt jelöltekkel szemben, valamiféle antidemokratikus fordulatnak beállítva a lehetséges visszalépéseket és a második forduló intézményét.” – fogalmazott.

Úgy folytatta: egész eddig azt hitte, hogy konszenzus van az ellenzékben arról, hogy a Fidesz választási rendszere, az egyfordulós választás antidemokratikus és elfogadhatatlan intézmény, és közösen akarnak ennél demokratikusabbat. Czeglédy most mégis azt írja: „Karácsony, aki kierőltette a második fordulót”. Ki kellett erőltetni? Nem az a normális, ha van második forduló? Nem inkább az a baj, hogy a DK megfúrta, hogy az egyéni jelölteknél is legyen második forduló? – tette fel a kérdéseket Jámbor András.

Felhívta a figyelmet arra is: azok a DK-sok, akik most azt mondják, ha Márki-Zay vagy Karácsony visszalép, az nem demokratikus, vajon mit gondolnak a DK-Jobbik előválasztási alkuról, amelynek következtében 31 helyen lépett vissza egymás javára ez a két párt? Vagy talán 2018-ban is antidemokratikus volt, amikor a DK és az MSZP nem indított egymás ellen jelölteket? – fűzte hozzá.

Vagy lehet, hogy a „demokratikust” egy szűk kisebbség a DK-n belül (mert azt nem hiszi, hogy a többség ilyen bután gondolkodna) úgy értelmezi, hogy „ami nekünk jó”? – kérdezte a budapesti 6-os választókerület győztese.

Jámbor egyrészt arra reagált, hogy Czeglédy délelőtt azt írta: „a legtöbb pénzből kampányoló Karácsony Gergely, aki sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától, jócskán lemaradva csupán a második helyen végzett, vidéken csúfosan leszerepelt”.

De Gyurcsány Ferenc pártelnök se kímélte Karácsonyt, felkérdezős posztjával azt sugallta, hogy a főpolgármesternek voltaképpen már több köze van az MSZP-hez, mint neki, aki egyébként 2004-től 2009-ig a párt színeiben miniszterelnök volt.

(Kiemelt kép: Jámbor András / Facebook)