„Zajlik
A lényeg

Jogerős: Megsemmisítette a Kúria a szivárványos mesekönyv miatt kiszabott büntetést

17/03/2022 13:06

| Szerző: Klubrádió

A "normálistól eltérő" családok bemutatása miatt rótt ki bírságot a Líra Kiskereskedelmi Kft-re tavaly a Pest Megyei Kormányhivatal. A cég bírósághoz fordult, és novemberben a Budapest Környéki Törvényszék jogtalannak ítélte a bírságot és megsemmisítette azt, most a Kúria döntésével jogerőssé vált az ítélet.

Ahogy arról tavaly júniusban a Klubrádió is beszámolt, a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazóját A Líra Kiskereskedelmi Kft-t. Ezt Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott jelentette be. A politikus törvénysértéssel vádolta a forgalmazót, mert szerinte nem jelölte meg egyértelműen, hogy a mesekönyv – ahogy ő fogalmazott – a "normálistól" eltérő családokat jelenít meg.

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, Nyári Krisztián akkor úgy fogalmazott, hogy az eset hasonló, mintha azért büntetnének meg egy boltot, mert a kirakott liszt csomagolásán a gyártó rossz adalékanyagot tüntetett fel. Ilyenkor a gyártó ellen indul az eljárás, mondta. Nem a könyvkereskedőknek kell feltüntetni, hanem ez mindig a kiadók dolga, de ott sem volt kötelező, ám a kiadó ezt mégis megtette, ezért is érthetetlen a büntetés.

Az RTL híre szerint a Líra Kiskereskedelmi Kft. bírósághoz fordult, a Budapest Környéki Törvényszék pedig november 25-én kimondta, hogy jogtalan volt a bírság kiszabása, és megsemmisítette az erről szóló határozatot. A kormányhivatal ugyan felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de ezt a Kúria idén februárban elutasította, így a döntés jogerős.