„Köszönjük
A lényeg

Jövőre indulhat a Flórián téri felüljáró felújítása

24/10/2024 16:13

| Szerző: Klubrádió

Azt a 2,3 milliárd forintot költik rá, amit sikerült visszaperelniük az elektronikus jegyrendszer kiépítésével megbízott cégtől.

Megvan a nyertese annak a közbeszerzésnek, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ írt ki a III. kerületi Flórián téri felüljáró felújítására – számolt be a hvg.hu. A KM Építő Kft. lett a nyertes, és nettó 2,1 milliárd forintért végzi el a korszerűsítést. A BKK szerint a teljes projektköltség a kötelező tartalékkeret, a műszaki ellenőri díj, a hatósági díjak és egyéb költségek mellett az áfatartalommal együtt bruttó 3 milliárd forint körül várható.

A BKK szerint a szerződéskötés várhatóan az év végéig zárul le. A felüljárók rekonstrukciója 2025 első negyedévében kezdődhet, és előreláthatóan 2026 első negyedévéig tart.

A tájékoztatásuk szerint a felújítás ideje alatt forgalomkorlátozására kell készülni, de a két felüljárón külön-külön fognak dolgozni, tehát az egyiket mindig fenntartják a kétirányú közúti forgalomnak. A munkák során rövidebb időszakokra változik az arra járó 1-es villamos forgalmi rendje is.

Az egy év alatt kijavítják a vasbeton szerkezet hibáit, leszigetelik és újraburkolják az utat, új vasbeton szegélyt és korlátot építenek, illetve új dilatációs szerkezetet építenek be, és kijavítják a vízelvezető rendszer hibáit. Ez méretre is komoly munka lesz, az ikerfelüljárók hosszabbak bármelyik Tisza-hídnál például.

Régóta csúszik

Már öt éve, még Tarlós István polgármestersége idején tervezték a felüljáró rekonstrukcióját, 2019 tavaszán kezdték volna a munkákat, amelyeket 14 hónaposra becsültek. Ez azonban kútba esett, mert a felújítására kiírt közbeszerzésre túl drága ajánlatok érkeztek, így az érvénytelen lett. Akkor az egyetlen pályázatot az A-Híd Építő Zrt. a Strabag Általános Építő Kft.-vel közösen adta be, 2,24 milliárd forintért vállalta volna a munkát. Az inflációval kalkulálva az akkori árajánlat ma 3,49 milliárd forintot jelentene, ehhez képest értelmezendő a 2,12 milliárdos győztes ár. 

Két év múlva ismét nekiugrottak volna a projektnek, azonban a Fővárosi Önkormányzat akkor azt közölte, hogy a járvány okozta válság és a kormányzati elvonások miatt nincs elég pénz a felújításra. Majd 2023-ban, vagyis újabb két év múlva került terítékre a felüljáró ügye, amikor a kormányzati sajtó cikkezett az állapotáról hosszan, miután ismét potyogtak a betondarabok.

Aztán márciusban a fővárosi közgyűlés megszavazta az ehhez szükséges forrást, hamarosan elkezdődhet a munka. A döntés szerint azt a 2,3 milliárd forintot költik rá, amit sikerült visszaperelniük az elektronikus jegyrendszer kiépítésével megbízott cégtől.