„Zajlik
A lényeg

Kína működésben: felfüggesztették a gigantikus ingatlancég papírjait

4/10/2021 08:01

| Szerző: Klubrádió

Felfüggesztették a hongkongi tőzsdén az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő cég részvényeit, miután a hetek óta botrányoktól hangos és csőd szélén álló cég nem fizette ki a betéteseinek járó kamatot, írja a BBC. 

Az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport
 
Az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport
 
Sencsen, 2021. szeptember 23. Rendőrök és biztonsági őrök veszik körül a befektetőket, akik megpróbálnak bejutni a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport székházába Sencsenben 2021. szeptember 23-án. A Bloomberg hírügynökség értesülése szerint a kínai pénzügyi szabályozó hatóságok felszólították a vállalatot, hogy dollárban denominált kötvényei után mindenképp fizesse ki a közeljövőben esedékes kamatokat. Jelentések szerint az Evergrande-nek több mint 300 milliárd dollárnyi adóssága van. MTI/AP
Fotó: Ng Han-kuan
 

 

Miért érdekes ez a cég? Mert a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, aminek csődje az egész iparágat magával ránthatja a mélybe. Nem túlzás, a cég adóssága 310 milliárd dollárra rúg, ami a kínai GDP 2%-ának felel meg. A kínai kormány még nem döntötte el, hogy segít-e a magáncégen.