„Zajlik
A lényeg

Kormányinfó: Alaptörvény-módosítással indít az új kormány

21/04/2022 14:39

| Szerző: Klubrádió

A választások után először tartott kormányinfót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

A kormány legújabb döntéseit összfoglalta a Telex:
– Május 31-én megszűnik a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet, de Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, a kormány azt tervezi, hogy újra átírják az Alaptövényt, hogy az orosz-ukrán háború miatt szükség esetén újra bevezethessék azt.
– Gulyás Gergely beszélt az árstopról is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint valamennyi árstop esetében kormánydöntés várható arról, hogy mi legyen a sorsuk, de egyelőre beváltak, mérsékelni tudták az inflációt. Gulyás szerint nélkülük 13 százalék lenne az infláció, vagyis 4,4 százalékkal mérsékelték az inflációt.
– Kocsis Máté nem fogadja el az Orbán Viktor által ajánlott kormányzati pozíciót, marad Fidesz-frakcióvezető. Gulyás további konkrétumokat nem árult el az új kormány összetételéről.
– Gulyás szerint a helyreállítási alappal kapcsolatos csúszásból még jól is kijöhetünk, hiszen azok az országok, amelyek már megegyeztek, és vállalták a beruházásokat, azzal küzdenek, hogy az árak időközben nagyon megemelkedtek.

Kormányinfó
Budapest, 2022. április 21. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 21-én. MTI/Bruzák Noémi
 
 

– A Pénzügyminisztériumban történt vesztegetési ügyben a Miniszterelnökség egyik alkalmazottja is érintett. Gulyás szerint nincs politikai vonatkozása az ügynek.
– Gulyás többször is hangsúlyozta, hogy – a Magyar Orvosi Kamara határozott kérése ellenére – nem lesz önálló egészségügyi minisztérium.
– A jövőben maximum kétórás lesz a kormányinfó, a miniszter szerint ezzel nem korlátozzák a közvélemény tájékoztatását.
– Az önkormányzati választások megváltoztatása és az önkormányzati törvény módosítása sincs napirenden jelenleg.
– Az ellenzék többször is szóba került a kormányinfón. Gulyás szerint káosz van a baloldalon, a baloldal nem is demokratákból áll. Azt is felrótta az ellenzéknek, hogy nem gratuláltak Orbánnak a választási győzelem után.
Eddig több mint 600 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, 80 százalékuk tovább utazott. 17 ezren kértek menedékes státuszt, 100 ezren igényeltek ideiglenes tartózkodást. A kormány 40 milliárd forintot költött a menekültek ellátására.