„Zajlik
A lényeg

Közel 3 milliárd forint úszott el a Buda-Cash csődjével

2/02/2022 12:09

| Szerző: Klubrádió

Tíz éve nem haladt előre a Békés megyében tervezett geotermikus erőmű létesítése. Most az is kiderült, hogy a beruházásra biztosított vissza nem térítendő uniós támogatásból 2,8 milliárd forint veszett oda a Buda-Cash csődjével. A projekt így megrekedt az előkészítési fázisban. Frissítés: reagált a Pénzügyminisztérium, közölték, ha a vizsgálatok alapján az derül ki, hogy a kedvezményezett nem a szerződésben szerint használta fel a támogatást, akkor a minisztérium visszaköveteli az összeget.

Csaknem tíz évvel ezelőtt több milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az EU-Fire cégcsoport, hogy geotermikus erőművet fejlesszen Békés megyében. A 24.hu kiderítette, a támogatásból 2,8 milliárd forint úszott el a Buda-Cash csődjével.

A portál arról is beszámolt, hogy a Battonyán tervezett erőmű nem is fog megépülni, míg Kiskunhalasnál az 1,3 milliárd forintot felőrlő fúrásokat követően derült ki, hogy a térség nem alkalma erőmű építésére. 

A társaság még 2012-ben nyert el majdnem 40 millió eurót geotermikus erőmű fejlesztésére, amiből állításuk szerint 23,6 millió eurót (jelenlegi árfolyamon számolva több mint nyolcmilliárd forintot) kaptak meg. Ebből a pénzből veszett oda 2,8 milliárd forint, amikor 2015-ben a Buda-Cash és a vele összefüggésbe hozható bankok becsődöltek. Az Opten cégadatbázisában az látszik, hogy az EU-Fire EGS Hungary Kft.-nek 2013 októberétől volt számlája a DRB-csoporthoz tartozó Dél-Dunántúli Takarék Zrt.-nél, ami 2015 márciusában felszámolás alá került.

A társaság a 24.hu kérdésére azt írta: "Az EU-Fire EGS Hungary Kft. önhibáján kívül nem tudott felhasználni közel 2,8 milliárd forintot a támogatásból, mert a Dél-Dunántúli Takarékbankban elhelyezett összeg a bank felszámolása révén elérhetetlenné vált. A bank felszámolási eljárása során benyújtottuk a hitelezői igényünket, jelenleg a jogi eljárás folyamatban van."

Az említett geotermikus erőművet Békés megyébe, Battonya környékére tervezték, ám a támogatás megítélése óta eltelt csaknem tíz évben nem épült meg, és bár a térség lakosságának munkahelyeket, olcsó energiát ígértek, az EU-Fire honlapján olvasható tájékoztatás alapján itt már nem biztosan nem valósul meg a beruházás.

Azt írják: "Sajnos az azóta elvégzett sokrétű és átfogó geológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a kiválasztott fúrási pont alatt olyan geológiai formáció van, amely kockázatossá tenné a kút lemélyítését és a mesterséges rezervoár kialakítását. Ezért olyan szakmai döntés született, amely szükségessé teszi új terület kiválasztását, ahol a projekt az eredeti elképzelések szerint tud megvalósulni".

A projekt "jelen pillanatban az előkészítési fázisánál tart". Ugyanakkor a csaknem hét évvel ezelőtt elúszott támogatás következményeire, a pénz esetleges visszafizetésére nem tért ki.

Frissítés: cikkünk megjelenése után reagált a Pénzügyminisztérium. A tárca közleményében azt írta: a támogatási összegek felhasználását mindig a jogszabályoknak megfelelően ellenőrzik, és a vizsgálatok eredményétől függően megteszik a szükséges intézkedéseket.

Ha a vizsgálatok alapján arra derül fény, hogy a kedvezményezett nem a szerződésnek megfelelően használta fel a támogatási összeget, akkor a minisztérium haladéktalanul visszaköveteli a támogatás összegét – közölték.

Címlapi kép illusztráció: MTI/Krizsán Csaba