„Köszönjük
A lényeg

Közérdekű adatigénylésből kiderült a fővárosi tanácsadók bérlistája

26/10/2024 14:12

| Szerző: Klubrádió

Az új ciklusban október közepéig tizenegy önkormányzati főtanácsadót és tanácsadót neveztek ki a Fővárosi Önkormányzatnál. Bruttó 1,95 millió forintos havi fizetéssel Gál J. Zoltán marad a főpolgármester legjobban fizetett főtanácsadója.

11 önkormányzati főtanácsadót és tanácsadót neveztek ki az új ciklusban, október 15-ig a Fővárosi Önkormányzatnál – számolt be a 444.hu közérdekű adatigénylés alapján.

Mint írjk, Karácsony Gergely továbbra is főtanácsadóként foglalkoztatja Gál J. Zoltánt, aki ezért havi 1,95 millió forintot kap. A volt főpolgármester-helyettest, a momentumos Kerpel-Fronius Gábort is kinevezték tanácsadónak, 1,1 millió forintért.

Kiss Ambrus volt főpolgármester-helyettes is rajta van a listán, ő 1,55 milliót keres. Miután Karácsony az első ülésen nem tudta volna megszavaztatni Kisst a helyettesének, kinevezte a hivatal főigazgatójának. Kiss a 444-nek azt írta, csak egy fizetése van, és ennyit kapott helyettesként is.

Maradt több tanácsadó is, Jávor Benedek az előző ciklusban a környezetvédelemért és az Európa-politikáért felelt, most 1,35 milliót keres. Kendernay Jánost várospolitikai tanácsnoknak nevezeték ki az előző ciklusban, havi 1 millió a jövedelme. Misetics Bálint a szociálpolitikáért felelt, most 900 ezer forintot kap. Ugyanennyit keres Rauschenberger Péter is, aki fenntarthatósági tanácsadó volt.

A Fidesz frakció megtartotta Bősze Bernadettet, aki korábban az ECHO Tv híradósa és a közmédia riportere volt. Ő 960 ezret kap havonta. Emellett egy jogász dolgozik a frakciónak 915 ezerért. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP munkáját is segíti 1-1 jogász, mindketten 750 ezret keresnek. Utóbbiak nem közszereplők.

A lista pedig azért nem végleges, mert ennél több tanácsadó dolgozhat a városvezetés, a frakciók és a bizottságok mellett – tették hozzá a cikkben.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely / Facebook)