„Zajlik
A lényeg

Magyarország is megállapodott a globális minimumadóról

8/10/2021 19:26

| Szerző: Klubrádió

A 15 százalékos minimumadó azokra a cégekre vonatkozik, amelyek kizárólag az alacsonyabb adókulcs miatt alapítanak, elsősorban holding céget egy országban. A megállapodást eddig Írország és Észtország mellett Magyarország blokkolta.

Megszületett a megállapodás a globális minimumadóról – közölte a New York Times. A több mint 130 ország között, az OECD keretein belül megkötött egyezmény legfontosabb eleme az, hogy 15 százalékos minimális társaságiadókulcsot határoz meg. A megállapodás akkor kapott nagyobb lendületet, amikor a magyar kormány is támogatta az adórendszer átalakítását – írja a hvg.hu.

Az országok pénzügyminiszterei folyamatosan egyeztettek a részletekről, a megállapodást eddig Írország és Észtország mellett Magyarország blokkolta.

Pénteken az előbbi két ország végül ratifikálta az egyezményt, délután pedig Varga Mihály bejelentette, hogy Magyarország is csatlakozik a megállapodáshoz. Így 136 ország fogadta el a megállapodást.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a társasági adó kulcsa nem fog változni, továbbra is 9 százalékos marad. A globális adót (vagyis az egyes esetekben meghatározott, a magyar és a globális, 15 százalékos adómérték közötti különbözetet) célzott megoldással szedheti be Magyarország.