„Zajlik
A lényeg

Megszületett a tavaszi választás járványügyi protokollja

2/02/2022 10:50

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Hang megkérdezte a Nemzeti Választási Irodát, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek majd a minél biztonságosabb lebonyolítás érdekében az április 3-ai az országgyűlési választások napján? 

"Az NVI már a választás költségvetésének előkészítése során is számolt azzal, hogy koronavírus-járvány külön intézkedéseket indokolhat a szavazás napján, ezért egy úgynevezett pandémiás normatíva áll a helyi választási irodák rendelkezésére, amely szavazókörönként 30 ezer forintot jelent" – állt a szervezet Magyar Hangnak küldött válaszában. Míg a védőfelszerelések beszerzéséhez az NVI biztosítja a szükséges költségvetési forrást, magáról a beszerzésről már a helyi választási irodák gondoskodnak, így a további részletekről a helyi szervek döntenek.

Az NVI a 2020-as évben lebonyolított időközi választásokkal megegyező óvintézkedések alkalmazását írják majd elő 2022. április 3-ára is. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy az NVI többek között alkoholos kézfertőtlenítők kihelyezését, rendszeres fertőtlenítést (például a névjegyzék aláírásához, valamint a szavazáshoz használt tollak esetében), távolságtartást, fokozott szellőztetést kér a választás lebonyolításában résztvevőktől. A zárt térben a maszkviselést jelenleg jogszabály írja elő, emellett a választók akár saját toll használatával is kiegészíthetik a védelmi intézkedések sorát.

Az NVI tájékoztatása szerint jelenleg olyan rendelkezés sincs, mely a szavazatszámlálóktól oltási igazolvány meglétét vagy koronavírus elleni tesztelését megkövetelné, "ugyanakkor az NVI valamennyi, a választások lebonyolításában részt vevő választási bizottsági és irodai tag figyelmét felhívja a felelősségteljes eljárásra, ennek részeként ezúton is kérjük, hogy a fertőzés megelőzését szem előtt tartva vegyenek részt feladataik ellátásában a választás napján is”.

A mozgóurnával közlekedő szavazatszámlálók – az NVI ajánlása szerint – egyszer használatos maszkot és védőkesztyűt viselnek, ügyelnek a kellő távolságtartásra, és a választópolgár otthonába lehetőség szerint nem mennek be. Szerintük ez azoknak a választópolgároknak a védelme szempontjából is fontos, akik a koronavíruson kívüli okból igényelnek mozgóurnát. A szavazást követően egyébként az SZSZB tagjainak haladéktalanul le kell venni a hulladékként kezelendő védőeszközöket, le kell fertőtleníteniük a kezüket, majd a következő címen történő szavazást megelőzően használniuk kell új védőeszközöket.

Önkormányzat 2019 - Mozgóurnás szavazás a Bács-Kiskun megy MTI/Ujvári Sándor