„Zajlik
A lényeg

Megváltoztathatja a napok hosszát a Föld magja

13/06/2022 19:30

| Szerző: Klubrádió

Hat évente vált irányt a föld magjának mozgása, vagyis oszcillál. Ennek eredménye, hogy a napok hossza változik 0,2 másodperccel lesz hosszabb, majd rövidebb.

Izgalmas megállapításra jutottak nemrég az amerikai Dél-Kaliforniai Egyetem tudósai, akik a Föld belső magjának viselkedését vizsgálva egészen más eredményt kaptak, mint amire számítottak. Megállapították, hogy a bolygónk belső magja oszcillál, vagyis két nyugalmi pont között oda-vissza mozog – írja a hvg.hu. Mindez azért is érdekes, mert a szakemberek eddig úgy gondolták, hogy a mag egy irányba, és ugyanolyan sebességgel forog – ez dőlt most meg.

A Dél-Kaliforniai Egyetem tudósai, a Föld magját vizsgálva arra jöttek rá, hogy a korábbi egyirányú mozgást feltételező elméletekkel szemben a mag két állapot közt mozog, vagyis oszcillál.

Az adatok azt mutatják, hogy az egyenletes forgási irány és sebesség helyett 1969 és 1971 között a belső mag forgása lassabb volt, majd 1971 és 1974 között a korábbi forgással ellentétes irányba mozdult el. A változás egybeesett azzal, ahogyan egy földi nap hossza az előre jelzett módon nőtt vagy csökkent.

John E. Vidale, a Science Advances tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője azt mondta, a Föld belső magja nagyjából 0,1 fokos sebességgel forog évente. A szakember szerint a magjának oszcillációjáról szóló elmélet már régóta létezett, ám a tudományos közösség nem volt biztos benne, hogy helyes. Vidale szerint a méréseket úgy kezdték el, hogy ott valószínűleg ugyanazokat az eredményeket kell kapniuk, mint amiket korábban mértek, ám kiderült, hogy a mag épp az ellenkező iránya forog.

A jelenlegi adatok alátámasztják azt a feltételezést, hogy a Föld belső magjának oszcillálása egybevág a napok hosszának – hat évenként +/- 0,2 másodperc – valamint a geomágneses mezők változásával.