„Zajlik
A lényeg

Menza: jelentős drágulás várható az önkormányzatok és a cégek kivéreztetése után

13/06/2022 08:35

Ősztől 20-30 százalékos áremelést javasoltak a közétkeztetésben részt vevő cégek a bölcsődei, óvodai és iskolai menzákat finanszírozó önkormányzatoknak. A Világgazdaság a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségére hivatkozva azt írta, hogy szeptembertől egy iskolai ebéd teljes áron 800-900 forint lehet, becslések szerint így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetniük.

Sajtótájékoztató iskolai közétkeztetésről
 
Menza
 
Budapest, 2014. június 12. Ebédelnek az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola egyik első osztályának tanulói 2014. június 12-én, az iskolájukban a közétkeztetésről tartott sajtótájékoztató napján. MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor
 

 

Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője azt mondta, hogy már február végére elolvadt az idei, jellemzően 6–12 százalékos áremelések hatása a közétkeztetési piacon. Egy szakmai felmérés szerint már a múlt év végén 17 százalékos költségnövekedést érzékeltek a szereplők. Sáfár szerint tavasszal 30 százalék körüli áremelés lett volna szükséges.

Sáfár arról is beszélt, hogy a drágulás együttes hatása jelentősen meghaladja a közétkeztetők által érvényesíteni kívánt áremelés mértékét. Ez optimálisan minimum 30 százalék lenne ősztől, de ennyit az önkormányzatok többsége nehezen vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni. Egyelőre átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége körvonalazódik, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régióktól, önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással.