„Zajlik
A lényeg

MOK: Az orvosok többségének bejött az alapbér emelése

10/08/2021 13:26

| Szerző: Klubrádió

A kamara felmérte, milyen hatása van az új szolgálati törvénynek az orvosokra. Ötből négy orvos elégedett a béremeléssel.

Az orvosok kétharmadának helyzete javult az egészségügyben elfogadott jelentős béremelés következtében, a megkérdezettek 9 százalékának viszont romlott az anyagi helyzete a hálapénz hiánya és a másodállások tiltása miatt – írta a 24.hu a Magyar Orvosi Kamara keddi sajtóreggelijén ismertettet kutatásról írt beszámolójában. A felmérés során 279 szakorvost kérdeztek meg az új szolgálati törvényről.

Az alapbér-emelés kapcsán a megkérdezett orvosok 79 százaléka elégedett, 16 százalék nem, 5 százalék pedig egyáltalán nem elégedett. Azok, akiknek nagyon nem tetszik a béremelés mértéke, másfél millió forintos nettó bért tartanának megfelelőnek.

A márciusban hatályba lépett új szolgálati törvényre az elmúlt hónapokban sok orvos panaszkodott, mert a változtatásokkal jelentősen csökkent az ügyeleti díjuk. A kutatás szerint azonban a megkérdezettek 47 százalékának nem változott, 31 százalékának nőtt, és csak 22 százaléknak csökkent az ügyleti díja. Az orvosok hétköznapi a ügyeletért nettó 9, a hétvégi ügyeletért nettó 12 ezer forintos óradíjat tartanának elfogadhatónak – mondta Álmos Péter, az orvoskamara alelnöke.