„Zajlik
A lényeg

Nagy pénzeket osztott a távozó Novák

27/12/2021 19:01

| Szerző: Klubrádió

Az év utolsó napjaiban saját hatáskörében díjazhatott személyeket és intézményeket a leköszönő családokért felelős miniszter, Novák Katalin. Szociális munkások, roma szakkollégiumok mellett azonban szerepel fideszes képviselő felesége és melegházasság ellenes szervezet vezetője is.

A családokért felelős miniszter nemcsak a kormány napi jótéteményeit jelentheti be, hanem saját hatáskörben díjazhatja is a szerinte arra érdemeseket – írja a Magyar Hang. Így tett a köztársasági elnöki felkérést a napokban köszönettel elfogadó Novák Katalin, aki december közepén – mintegy utolsó miniszteri gesztusként – négy kategóriában osztott ki díjakat.

A portál megjegyerzte, hogy a díjazottak között sokan kétségkívül megérdemelték az elismerést: húsz-harminc éve a pályán lévő szociális munkások, bölcsőde- és krízisközpont-vezetők, egyházi készségfejlesztő iskolák, roma szakkollégiumok is szerepelnek a névsorban.

 
 
 
 
 
Novák Katalin Fotó: Facebook
 
 

A hvg.hu összefoglalója szerint:

Bölcsődékért díjban részesült például Gál Katalin, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatói tanácsadója, aki munkahelyi bölcsődét alakított ki a vállalatnál – ő korábban a Fidesz női tagozatának alelnöke volt. Hasonló kitüntetést kapott az a Tarnai Gergely is, aki vezető tanácsadóként dolgozik a Miniszterelnökség építészetért felelős helyettes államtitkárságánál.

Magyar Fiatalokért díjat kapott Schanda Anikó, a Magyarországi Református Egyház cigány szakkollégiumainak fenntartói képviselője – ő a fideszes Schanda Tamás parlamenti államtitkár felesége, 2017-ben pedig az Emmiben dolgozott kabinetfőnökként, Novák kollegájaként.

A Design Terminal ügyvezetője, Böszörményi-Nagy Gergely szintén a fiatalokért kapott kitüntetést. Ő már 2010 előtt a Fidesz-közeli Nézőpont Intézetnek dolgozott, később a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese lett. Cége, a Creacity Kft. havi félmillióért elemzett nemzetközi trendeket a miniszterelnökségnek, a szélesebb közönség viszont már 2011-ben megismerhette, amikor a Mandineren, bloggerként szexet javasolt a Nem tetszik a rendszer című kormánykritikus dal énekesének, Karsai Orsolyának.

A Magyar Hang kiemeli: Novák díjazta Frivaldszky Editet, az Emberi Méltóság Központ igazgatóját is, aki a Citizengo petíciós oldal aktivistájaként a melegházasság lehetősége ellen küzdött, szervezete pedig a kormánynál lobbizott, hogy ne írják alá a nők- és családon belüli erőszak ellen megszületett Isztambuli Egyezményt (sikeresen, egyébként).

Novák emellett kitüntette Máthé Zsuzsát is, aki az idén júniusban alapított Szent István Intézet ügyvezetője. Ezt az intézményt a fideszes Hollik István, Nacsa Lőrinc és Fülöp Attila alapította egy alapítványon keresztül.