„Zajlik
A lényeg

Nincs meglepetés, Kövér marad a házelnök

28/04/2022 20:51

| Szerző: Klubrádió

Hivatalosan is megalakult a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja, és a 117 fős kormánypárti frakció az alakuló ülésen egyhangúlag arról döntött, hogy Kövér Lászlót jelöli az Országgyűlés elnöki tisztségére. (A házelnököt a jelenlévő képviselők többségével, titkos szavazással választják, közös jelölt hiányában a legnagyobb frakció tehet javaslatot a személyére – de a Fidesz-KDNP-s kétharmaddal ez mindegy.)

Az Országház törvényalkotásért felelős alelnöki posztját Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, országgyűlési alelnöki tisztséget Jakab István és Lezsák Sándor tölthet be a következő ciklusban.

A Fidesz-frakció szintén egyhangú szavazással újból frakcióvezetővé választotta Kocsis Mátét. A frakcióvezető-helyettesi tisztséget Vitályos Eszter, Selmeczi Gabriella, Kubatov Gábor pártigazgató, Balla György frakcióigazgató és Ovádi Péter tölti be.

Kövér László 2010-ben lett az Országgyűlés elnöke, az első Orbán-kormányban 1998 és 2000 között a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter volt.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)