„Zajlik
A lényeg

Nyomoz a rendőrség a Mol-papírok gyanúsan jól időzített eladása miatt

31/01/2022 08:25

| Szerző: Klubrádió

"Tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság bennfentes kereskedelem bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen” – írta a Magyar Hangnak a rendőrség, miután arról érdeklődtek hogy mik a fejlemények a furcsa körülmények között zajló Mol-részvénybiznisz ügyében – írja a Magyar Hang.

"Sajtóhírek szerint november 8-án, tehát három nappal a kormány üzemanyagárakat maximáló döntését megelőzően Molnár József, a MOL Nyrt. vezérigazgatója 75 ezer darab MOL-részvényt adott el, mintegy 200 millió HUF értékben. Nyilvánvaló, hogy a vezérigazgató tudhatott a készülő kormányrendeletről, sőt, az is lehetséges, hogy már a döntés előkészítésében is részt vett. Az is várható volt, hogy a döntés bejelentését követően a MOL részvényeinek árfolyama zuhanni kezd, és valóban, november 11-én a mélypont 2428 forint volt, holott három nappal korábban még 2750 forinton is kereskedtek vele.

Ha a hírben szereplő számok pontosak, a vezérigazgató egyenként 2667 forintért értékesítette részvényeit. Ha ezeket a döntés bejelentésének napján visszavásárolta, akkor az ügyleten akár 18 millió forintot is kereshetett. Mindez azonban fölveti a bennfentes kereskedelem bűntette minősített esetének gyanúját, amit a Btk. 410. § (2) bekezdésének c) pontja 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni" – írta Varju László, a DK politikusa Polt Péter legfőbb ügyésznek írt levelében. Megkeresését a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte, és a rendőrséghez továbbította, és a Magyar Hangnak írt levél szerint ismeretlen tettes ellen nyomozást is indítottak.