„Zajlik
A lényeg

Október 2.: Az erőszakmentesség világnapja, A rákot túlélők és megsegítésük világnapja, A sztómások világnapja, A gyaloglók világnapja és Európai Madármegfigyelő Napok (okt 2-3)

2/10/2021 00:50

| Szerző: Klubrádió

Ma van Az erőszakmentesség világnapja, A rákot túlélők és megsegítésük világnapja, A sztómások világnapja, A gyaloglók világnapja és most vannak az Európai Madármegfigyelő Napok (okt. 2-3).

Az erőszakmentesség világnapja

Az Erőszakmentesség Világnapja Mahátma Gandhi, a XX. század egyik legjelentősebb erőszakmentes aktivistájának születésnapja. Gandhi indiai jogászként, politikai és spirituális vezetőként az indiai függetlenségi mozgalom vezető alakja volt.

A rákot túlélők és megsegítésük világnapja

Lance Armstrong országúti kerékpárversenyzőnél 1996-ban áttétes hererákot diagnosztizáltak, ami átterjedt a férfi agyába és a tüdejébe is, ám végül teljesen felépült és kigyógyult a betegségéből. A Lance Armstrong Alapítvány közreműködésével ezen a napon a rák túlélői előtt tisztelgünk, szolidaritásunkat sárga szalag viselésével fejezhetjük ki.

A sztómások világnapja

Az ENSZ egészségügyi világszervezete október 2-ra tűzte ki a sztómás betegek iránti szolidaritás napját. A sztómás betegek szervezetéből a széklet a hasfalon keresztül távozik. A nap célja, hogy segítsük beteg társainkat és ne kezeljük tabuként a sztóma témáját.

A gyaloglók világnapja

A Magyar Szabadidősport Szövetség minden évben meghirdetett rendezvényén a gyaloglás mint sportág és közlekedési forma kerül a fókuszba. A nap célja, hogy népszerűsítse a gyaloglást, ezáltal egészségesebb életmódra ösztönözzük az embereket.

Európai Madármegfigyelő Napok (okt. 2-3.)

A madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította kezdeményezés az egész világon izgalmas természetbúvár programokat biztosít a madarak szerelmeseinek. A madármegfigyelő napokon minden figyelmet a madaraknak szentelhetünk, illetve élvezhetjük a természet közelségét is.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)