„Zajlik
A lényeg

Október 4.: Az állatok világnapja, Építészeti világnap, Építészet és habitat világnap és A világűr hete (okt. 4-10.)

4/10/2021 00:02

| Szerző: Klubrádió

Ma van Az állatok világnapja, Építészeti világnap, Építészet és habitat világnapja és ma kezdődik A világűr hete (okt. 4-10.).

Az állatok világnapja

Október negyedike nem más, mint Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halálának évfordulója. Assisi Szent Ferenc a 13. században élt és egész életében azt hirdette, hogy szeretnünk kell mindent, ami körülvesz minket. A nap célja az állatok iránti szeretet, barátság hangsúlyozása, az állataink iránti gondoskodás.

Forrás: Flickr.com
 

Építészeti világnap

Az építészek ünnepnapját minden év októberének első hétfőjén tartjuk, a Nemzetközi Építész Szövetség kezdeményezésére. A nap célja, hogy tisztelegjünk az építészek munkássága előtt, illetve hosszú távon a világon mindenki feje fölé fedélt juttassunk.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a VíztoronyA Margitszigeti Szabadtéri Színpad és az épületegyütteshez tartozó Víztorony. Az 57 méter magas Víztorony 1911-ben épült Zielinski Szilárd tervei alapján. MTI/Máthé Zoltán
 

Építészet és habitat világnap

A világon 1986 óta tartják ezt az ünnepet, amelyet az Építészek Nemzetközi Szövetsége nyilvánított világnappá. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a humán környezet állapotára, kiemelten a városok szegény népességének helyzetére és alapjogukra a méltó emberi hajlékhoz.

A világűr hete (okt. 4-10.)

A Világűr Hetét mindig október 4 és 10 között tartjuk, ugyanis mindkét dátum az űrkutatás nagy mérföldköveire utal. 1957. október 4-én indult útjára a Szputnyik I., az első ember-alkotta szatelit. 1967. október 10-én lépett hatályba az a megállapodás, amely szerint az űrkutatást csak békés célokra lehet felhasználni. A hét programjai a nemzetközi kapcsolatok ápolását és a világűrrel kapcsolatos ismeretterjesztést szolgálják.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)