„Zajlik
A lényeg

Orbán a migrációról: "Ha ez nektek jó, vigyétek őket!”

5/11/2021 11:47

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós "interjújában" kötelező oltásról, migrációról, brüsszeli harcáról, kerítésről,  minimálbérről, koreai egyetemről beszélt.

A kormányfő a közrádióban szokásához híven elmondta gondolatait az országot érintő kérdésekről (Orbán 10 éve kizárólag kormányközeli médiumoknak ad csak interjút, mert szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz).

Orbán szerint oltóanyag van bőven, és csak ez segíthet a 4. hullám megfékezésében, de a kormány már mindent megtett a meggyőzés érdekében, és mivel egy általános kötelező oltás elrendelése túl van az emberek tűréshatárán, így a munkahelyek bevonásával próbálják a minél nagyobb átoltottságot elérni, de szerinte nincs szó arról, hogy bárkire áttolták volna a felelősséget. „A mérésekből látom, hogy az emberek ezt támogatják” – mondta a kormány feje.

A miniszterelnök szerint nem a kormány mondja meg, mennyi legyen a minimálbér, erről ugyanis a munkaadók és a munkavállalók állapodnak meg. A „szakszervezetek indokoltan, magas béremelést akartak (…) A vállalkozók azt mondták, hogy ők ezt nem bírnák ki”. A kormány ezért azt mondta, hogy ha megadják a 20 százalékos emelést, akkor a kormány hajlandó a vállalkozások terheit csökkenteni, alapvetően a munkáltatók utáni tb-járulékok csökkentését.

Európában rezsiválság van. A rezsiárak nagyon megemelkedtek, de nálunk nem, Magyarországon az árakat rögzítették, és ezt az állapotot addig lehet fenntartani „amíg a mi kormányunk van”, és ha Brüsszel megfontoltabb lenne, az árak se lennének az egekben – mondta Orbán.

A nyugati államokat is védjük, több mint 500 milliárd forintot költöttünk el a védekezésre, kérjük, hogy ennek a költségét vagy egy részét térítsék meg, de Brüsszel nem fizet. „Hat éve harcolok ezért, sosem voltam ilyen közel hozzá, mint most”, de még kell küzdeni. A migrációs nyomás ereje megháromszorozódott, megnégyszereződött. Igaz, a többség nyugatra menne, de ha nem engedik be, akkor itt maradnak, „ezért be se engedjük őket” – írja a Telex.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Brüsszel szerint jó a migráció, pedig „a migráció okozza, felpörgeti a járvány mértékét”. „Tudjátok mit? Ha ez nektek jó, vigyétek őket!” Készen állunk, hogy nyissunk egy korridort, „és ott majd felmasírozhatnak a migránsok” – mondta Orbán Viktor. A migrációval és a járvánnyal még évekig együtt kell élni.