„Zajlik
A lényeg

Orbán veje és tanácsadója egy cégben

16/03/2022 16:18

| Szerző: Klubrádió

Tiborcz István olyan alapkezelőben lesz tulajdonos, amelynek felügyelőbizottságában Nagy Márton korábbi jegybank alelnök is helyet kapott, aki az MNB-től való távozását követően lett Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója.

Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltsége, a Budapest Capital Zrt. ugyanis megállapodást írt alá arról, hogy megveszi a Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt.-t Jellinek Dániel üzletembertől. A családi ezüst az elmúlt időszakban látványos gyarapodásnak indult – fogalmaz a hvg.hu –, szállodaipari és bankpiaci befektetések (Gránit Bank) kerültek Tiborczék birtokába. Most pedig egy alapkezelővel teljesedett ki a portfólió.

Egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy az alapkezelő felügyelőbizottságában helyet kapott a jegybank korábbi alelnöke, Nagy Márton is. Nagy még Simor András elnöklése alatt vált az MNB egyik fontos tisztviselőjévé, és Matolcsy György kinevezése idején is maradt, egészen addig, míg meg nem romlott a viszony közte és Matolcsy közt. Ezt követően azonban nem tűnt el, mint ahogy az várható lett volna a lap szerint, hanem Orbán Viktor tanácsadójaként tűnt fel újra, innen vezetett útja az alapkezelőhöz.

A miniszterelnök veje egy olyan cégben lett tulajdonos, amelyben a miniszterelnök egyik legfontosabb tanácsadója vállalt nemrég tisztséget. Természetesen ez önmagában nem szül összeférhetetlenséget, mégis felvet kérdéseket, hogy a kormányzati döntésekre – kiemelten a pénzügyiekre – rálátó, azokban közreműködő, a beosztásánál fogva tájékozottabb kormányfői tanácsadó informális helyzetelőnybe hozhatja a versenytársakhoz képest a kormányfő vejének érdekeltségét.