„Zajlik
A lényeg

Orosz cég járatja le a Pfizert

11/08/2021 12:11

| Szerző: Klubrádió

A Facebook szerint az orosz Fazze több országban megkeresett közösségi influenszereket azzal az ajánlattal, hogy fizetség ellenében ők is terjesszék a félrevezető információkat a nyugati vakcinákról, főleg a Pfizerről. Több száz fiókot tiltottak le emiatt kedden.

Ismeretlen oroszországi céghez köthető felhasználói fiókokat tiltott le a Facebook kedden. A cég influenszereket próbált meg rávenni arra, hogy járassák le a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca gyógyszercégek koronavírus elleni vakcináját – írja a Telex

Az üzemeltető a Facebookon 65, az Instagramon pedig 243 hamis fiókról állapította meg, hogy hálózatba szervezve a Fazze nevű oroszországi hirdetési és marketingcéghez kapcsolódik. A céget egy ismeretlen ügyfél bízta meg a tevékenységgel.

A fiókok olyan félrevezető információkat hirdettek, amik direkt alábecsülték a két vakcina biztonságosságát.

Volt olyan, kevésbé hihető állítás is, ami szerint az AstraZeneca oltóanyaga csimpánzzá változtatja a beoltottat.

A portál hivatkozott az AP hírügynökségre is, amely felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz Szputnyik V vakcina riválisai a nyugati gyártmányú oltóanyagok, de a Facebook nem bocsátkozott annak találgatásába, hogy milyen cél állhat a lejárató kampány mögött.