„Zajlik
A lényeg

Pandora: Több kormányközeli magyar üzletember is érintett

4/10/2021 16:40

| Szerző: Klubrádió

Egy washingtoni központú újságíró szervezet több milliónyi, ismeretlen módon kiszivárgott iratot dolgozott fel offshore-cégek valódi tulajdonosairól. Az offshore ügyeket taglaló Pandora dokumentumokban kormányközeli magyarok neve is szerepel.

2021. október 04. A lényeg - 21.10.04. Pandora iratok
01:32
00:00

A valaha volt legtöbb dokumentumot szivárogtatták ki nemzetközi oknyomozó újságírók fontos vezetők, politikusok, milliárdosok offshore-ügyleteiről és eltitkolt vagyonáról – foglalja össze az Euronews azt a jelentést, aminek elkészítésében Magyarországról egyedüliként a Direkt36 oknyomozó portál is részt vett. 

A korábbi Panama iratokhoz hasonlóan, az ezúttal Pandora dokumentumoknak nevezett ügyben érintett többek között

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök
  • és Andrej Babis cseh kormányfő is.

A nemzetközi oknyomozó újságírók által feltárt dokumentumok szerint Putyinnak titkos vagyontárgyai vannak Monacóban, a jövő héten választásokra készülő Andrej Babis pedig nem vallotta be, hogy egy offshore vállalat két villát vásárolt számára Dél-Franciaországban mintegy 14 millió euró értékben.

Az iratokból az is kiderül, hogy a Rogán Antal jobbkezeként ismert magyar ügyvéd, Kertész Balázs is vett offshore-céget a brit-Virgin-szigeteken. Rajta kívül több kormányközeli üzletember is érintett offshore-ügyletekben a kiszivárogtatott dokumentumok alapján, köztük Jászai Gellért, a 4iG informatikai vállalat vezetője, aki korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítója volt, Nyerges Zsolt, az Orbán család régi ismerőse, valamint Horváth László, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzul.