„Zajlik
A lényeg

Putyin elrendelte, hogy péntektől rubelben kell fizetni a gázért

31/03/2022 15:54

| Szerző: Klubrádió

Április elsejétől, vagyis péntektől csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki alá is írta az erről szóló rendeletet. Ha nem tartják be a feltételeket, Oroszország felfüggeszti a korábban megkötött szerződéseket, írja a Reuters.

Putyin közlése szerint a vásárlók kénytelenek lesznek rubelszámlát nyitni valamelyik orosz bankban, és onnan utalni a pénzt.

Az orosz elnök múlt héten beszélt először arról, hogy a „barátságtalan” országoktól rubelben kérnék a gáz árát, viszont ez a német gazdasági miniszter szerint ez szerződésszegés lenne. A héten Macron francia elnök is elképzelhetetlennek nevezte, hogy az EU rubelben fizessen, és a G7-országok is elutasították a felvetést.

Az oroszok azért akarnak rubelben elszámolni, mert a nyugati országok gazdasági szankciói nagyon gyorsan elértéktelenítették a rubelt. Ha viszont Európa-szerte sok milliárd eurót lennének kénytelenek rubelre átváltani, hogy fizethessenek a gázért, azzal erősödne az orosz valuta.

A magyar kormány nem szólalt fel az oroszok szándékával szemben, szombaton csak annyit közölt, egyelőre nem érkezett ilyen értesítés Oroszországtól – foglalja össze a 444.