„Zajlik
A lényeg

Rogán bizalmasa is offshore-lovag?

4/10/2021 09:11

| Szerző: Klubrádió

A valaha volt legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgásról írt a Direkt36, oknyomozó csapat. Összesen 11,9 millió file szivárgott ki 14 olyan cégtől, amelyek offshore cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Ezeket hozta nyilvánosságra az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma).

Van a szivárogtatásnak magyar résztvevője. Az egyik alak, akit korábban Rogán Antal jobb kezeként mutatott be a sajtó. Kertész Balázs 2016 májusában megvásárolt egy brit-Virgin-szigeteki céget. A lap szerint éppen akkor, amikor a magyar a kormánypártiak heves és szigorú offshore-ellenes harcot vívtak a Parlamentben.

Továbbá előkerült Jászai Gellért, a 4iG informatikai vállalat vezetője, korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítójának a neve. Nyerges Zsolté, aki az Orbán család régi ismerőse, korábban évekig Simicska Lajos jobbkeze volt, valamint Horváth Lászlóé, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzulé.

De kiderült az is, hogy Orbán szövetségese, Andrej Babis cseh kormányfő offshore cégeken keresztül vásárolt meg egy 22 millió dollár értékű, saját mozival és két úszómedencével is ellátott kastélyt a francia Riviérán.

Tony Blair egykori brit miniszterelnök offshore üzleteire is fény derült.