„Zajlik
A lényeg

Sorra mondanak fel a BKV beszállítói

12/05/2022 07:39

| Szerző: Klubrádió

Több beszállítója is felmondta a szerződését a budapesti tömegközlekedési céggel – értesült a Népszava. A BKV megerősítette a hírt: "idén április végéig 36 szerződést mondtak fel az üzleti partnerek. Ez éves szinten több tízmilliárd forintos többletkiadást jelent”. Az ez évi költségvetését 26 milliárdos veszteséggel tervezték.

Egyre sűrűbben ülésezik a BKV igazgatósága, mivel szinte nincs olyan beszállítói szerződés, amit ne akarnának módosítani az üzleti partnerek, és az eredeti összeggel teljesülne. A budapesti közlekedési cég igyekszik minden beszállítóval megegyezni a korábban megkötött szerződés engedte pénzügyi kereteken belül, hiszen egy új tenderen - várakozásaik szerint - még rosszabb ajánlatokat kapnának. Már az is nagy siker, ha 10 százalék alatt tartják az áremelés mértékét. A beszállítók többsége azonban ennél jóval többet, akár 30-50 százalékos felárat is kér a nyersanyag drágulás és az Ukrajnában zajló háború miatt – értesült a Népszava.

A lap cikke szerint a kialakult válságos helyzet a 3-as metró működésére és felújítására is hatással lehet. A korábban Ukrajnából érkező acél pótlásának nehézségei és a szállítási költségek növekedése a felújítást akadályozhatja, míg a hármas metróvonalon közlekedő orosz szerelvényekkel az a probléma a lap szerint, hogy azokhoz továbbra sem érkezik orosz alkatrész és szakember

Metró / Forrás: bkv.hu