„Zajlik
A lényeg

Srí Lankán az elnök távozását is követelik a véres utcai harcok miatt

12/05/2022 12:33

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A hadsereget is bevetették Srí Lankán, ahol pár napja lemondott a kormányfő, Mahinda Radzsapaksza. A volt miniszterelnöknek azért kellett távoznia, mert ellenzéki tüntetők és a kormányszimpatizánsok utcai összecsapásában több mint 200 ember megsebesült, többen meghaltak.

Összecsapások Srí lankán
 
Összecsapások Srí lankán
 
Colombo, 2022. május 9. Kormányellenes tüntetők viszik sebesült társukat Colombóban 2022. május 9-én. Katonákat vezényeltek Srí Lanka fővárosába, Colombóba a rend fenntartására, és határozatlan időre kijárási tilalmat is elrendeltek, miután összecsaptak egymással a kormány támogatói és az államfő lemondását követelő tüntetők. A helyi szakszervezetek ezen a napon megkezdték az egész hétre meghirdetett országos tiltakozó akciójukat, amellyel a kormány átalakítását és az államfő távozását követelik. MTI/AP/Eranga Dzsajavardena
Fotó: Eranga Dzsajavardena
 

 

Srí Lankán a brutális gazdasági válság, infláció és áruhiány alakult ki, emiatt kezdődtek a tüntetések, amik hétfőn vérengzésbe torkolltak. Colombóban kijárási tilalmat vezettek be, de a tüntetők buszokat gyújtottak fel, és a kijárási tilalom ellenére hajtóvadászat indult az ország vezetői ellen, és miután ötven politikus házánál megjelent a feldühödött tömeg, bevetették a hadsereget is.

Szerdán a Reggeli gyorsban Háda Béla, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatója beszélt a Srí Lanka-i állapotokról.

2022. május 11. Reggeli gyors - részlet 22.05.11. Háda Béla
07:51
00:00

Csütörtökön a bíróság megtiltotta a lemondott kormányfő Radzsapakszának, hogy elhagyja az országot, őt jelenleg egy haditengerészeti támaszponton védik, az utazási tilalom kiterjed a fiára is és még további 15 emberre, írja az Indian express.

A lap arról ír, hogy a korábban megpuccsolt exminiszterelnök, jelenlegi képviselő, Ranil Wickremesinghét lehet az új kormányfő, akit a kormányzó párt és az ellenzék egy része is támogatna.

Az ellenzék a miniszterelnök testvérének, az elnök távozását is követelik. A BBC szerint azonban Gotabaya Radzsapaksza elnök szerda este először szólalt meg a tüntetések kezdete óta, de nem lemondott, hanem ígéretet tett, hogy helyreállítja a rendet. És jelezte, hogy az elnöki jogkör egy részét átadja a parlamentnek.