„Zajlik
A lényeg

Szijjártó: A gazdaságra ledobott atombomba lenne az olajembargó

9/05/2022 14:40

| Szerző: Klubrádió

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország nem szavazza meg az Oroszországgal szembeni szankciós javaslatot.

Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent, és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a parlamentben.

Szijjártó elmondta, Magyarország támogatta az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de jelezte, hogy vörös vonal Magyarország energiaellátási biztonságának garantálása – írja a hvg.hu.

Lényegében megismételte Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteki rádióbeszédének tartalmát, mely szerint "az EU átlépte a vörös vonalat". Az energiaellátáshoz kellenek kőolaj- ás gázforrások, valamint vezetékek, amelyek idehozzák azt. Hozzátette: az ország földrajzi elhelyezkedése, a szállítási útvonalak, valamint az olaj- és gázmezők elhelyezkedése, elérhetősége határozza meg Magyarország energiaellátásának biztonságát.

"Ez a brüsszeli javaslat felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával" – tette hozzá.

Korábban Holoda Attila energetikai szakértő a Klubráió vendégeként már cáfolta Szijjártó szavait, szerinte minimális ráfordítással máshonnan is szállíthatnánk kőolajat.