„Zajlik
A lényeg

Több mint 21 ezren kértek iskolahalasztást a hat éveseknek

2/03/2022 08:13

| Szerző: Klubrádió

Összesen 21 353 kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz a január 18-ai határidőig a hatéves kortól kötelező iskolakezdés halasztásának ügyében – tudta meg a Népszava.  A kérelmek 98 százalékát el is fogadták.

A hatéves kortól kötelező iskolakezdés, valamint az iskolaérettségi vizsgálatok szabályain még 2019-ben változtatott az Orbán-kormány, ami 2020 januártól lépett életbe. A cél az volt, hogy csökkenjen a halasztást kérők száma. Az eljárást számos bírálat érte, elsősorban azért, mert sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, aminek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek. 

Az óvodák és a szülők már nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyermek érett-e az iskolára, vagy az tenne jobbat neki, ha egy évet még óvodában maradna. Ha az óvodában maradást preferálnák inkább, akkor a szülőknek az OH-hoz kell kérelmet benyújtaniuk, és majd a hivatal dönt helyettük – írja a lap.

Tanévnyitó Nyíregyházán
Nyíregyháza, 2021. szeptember 1. Szülő fényképezi gyermekét okostelefonjával a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola 1.b osztályában Nyíregyházán a tanévnyitó napján, 2021. szeptember 1-jén. MTI/Balázs Attila
 
 

21 353 kérelem érkezett idén az Oktatási Hivatalhoz (OH), a kérelmek legnagyobb részét – 20,6 ezer ügyet – már el is bíráltak, és 98 százalékban helyt adtak a szülők kérelmének.