„Zajlik
A lényeg

Több száz benzinkút is bezárhat júniusban

1/05/2022 09:27

| Szerző: Klubrádió

A töltőállomások egyre nehezebb helyzetben vannak.  Ha nem történik változás, akár 500-600 benzinkút is bezárhat június 1-jével. A Független Benzinkutak Szövetsége hárompontos javaslatcsomagot állított össze.

Egyre nehezebb helyzetbe vannak a töltőállomások, ugyanis az üzemanyagárak befagyasztása már több, mint hét hónapja tart – írja az ATV.

"A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. A MOL a következő hetekben és hónapokban is képes nagykereskedelmi áron biztosítani az üzemanyagellátást, de ehhez szükség van arra, hogy a spekulációs célú benzinturizmust szorítsuk vissza” – jelentette be Gulyás Gergely március közepén. Azonban a benzinkutasok szerint ez az összeg kevés. "Ebből lejön a fuvarköltség, ami ha távolabb vagyunk a kiszolgálóteleptől akkor ez tíz forint is, tehát marad 10 forint a benzinkutaknak, az nagyon kevés” – fogalmazott Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

 

Három pontos javaslatcsomagjukban a 20 forintos támogatás emelése mellett azt is szeretnék, hogy a kormány szociális alapon alakítsa ki a támogatást. Ezen felül pedig úgy látják, a Mol-nagykereskedelmi és -kiskereskedelmi ára között kell olyan különbséget kialakítani, ami biztosítja a benzinkutak a működését.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője úgy látja, "sokkal megfelelőbb megoldás lenne egy olyan célzott támogatás, amivel ténylegesen csak azok tudnának, már csak a kedvezményes 480 ft-os áron tankolni, aki arra ténylegesen rászorul és nem a teljes piacra engedményekkel és 480 forintos árakkal működni most már tényleg ilyen hosszú időn keresztül”.